Deze vijf dingen mag je als HvA’er niet missen op WeMakeTheCity 2019

14 juni 2019
Beeld:

Daniël Rommens | Het busstation op Amsterdam Amstel is nu een van de warmste plekken van de stad.

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
14 juni 2019

Het jaarlijkse evenement WeMakeTheCity gaat maandag van start. Tijdens deze week kan iedereen, van onderzoeker tot burger, meedenken over hoe de stad van de toekomst eruit moet zien. Welke evenementen moet jij zeker bijwonen?

Bewegen in de stad

Fitnessapparaten in het park, fietsstraten en speeltuinen: genoeg mogelijkheden om te sporten voor Amsterdammers, toch? Niet helemaal, blijkt uit onderzoek. Steeds meer mensen kampen met overgewicht vanwege ongezonde voeding en te weinig beweging. Hoe krijg je mensen toch aan het bewegen?

Bewegen is ook een onderwerp waar de hogeschool zich mee bezig houdt. HvA’er Mirka Janssen wil dat kinderen meer bewegen, zodat ze hun motoriek en sociale vaardigheden goed ontwikkelen. ‘Als kinderen weinig bewegen, hebben ze er ook minder plezier in, doordat ze niet goed met leeftijdgenootjes mee kunnen doen die geen achterstand hebben,’ zei ze eerder tegen HvanA.

 

HvA’er Katelijne Boerma is de fietsburgemeester van Amsterdam en zet zich in voor meer bewegen. Zij vindt dat de stad ingericht moet worden op de fiets, en kiest ieder jaar een kinderfietsburgemeester. Zij zetten zich dan samen in om ieder kind veilig op de fiets naar school te krijgen.

 

Wil jij deze HvA’ers horen en meedenken over bewegen in de stad? Kom dan op 18 juni (van 9.30u tot 12.oou) naar de RAI. Aanmelden kan hier. 

 

Extreem weer

Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt en de aarde warmt op. Voor Amsterdam betekent die verandering: langere periodes van droogte en hevigere regenbuien. Hoe richt je de stad daar in de toekomst op in?

 

Dat onderzoekt Lector Water in en om de Stad Jeroen Kluck. Hij brengt de heetste plekken van Amsterdam in kaart, en adviseert hoe die koeler te maken. Daarnaast is hij betrokken bij het Europese project om blauwgroene daken te plaatsen, die moeten ervoor zorgen dat huizen koeler blijven en regenwater beter wordt opgeslagen en weggevoerd.

 

Heb jij een goed idee voor een klimaatbestendige stad? Ga dan naar het symposium voor een hittebestendige stad (18 juni van 13.30u tot 17.30u. AMS Institute, Marineterrein Amsterdam).

De circulaire stad

Een donut als economische theorie. Het is het nieuwe radicaal economische model van econoom Kate Raworth. In de economie moet economische groei niet meer centraal staan, maar het hergebruik van geproduceerde goederen. Tijdens WeMakeTheCity legt zij uit hoe Amsterdam door middel van de Doughnut Theory circulair kan worden en hoe ondernemers daar aan mee kunnen doen.

 

Wij zagen eerder dat het scheiden van afval voor hergebruik ook een keerzijde heeft. Meer verschillend afval betekent meer vervuilende afvalwagens die rondrijden. HvA-onderzoeker Simon de Rijke bekijkt daarom hoe het ophalen van bedrijfsafval duurzamer en met minder verspilling kan gebeuren. 

 

Wil jij de ideeën van Kate Raworth horen? Zij spreekt op woensdag 19 juni (9.30u- 16.30u, Circl, Gustav Mahlerplein 1B).

Kleding van zeewier

Wat? Kleding gemaakt van zeewier? Ja echt! Jonge modeontwerpers presenteren hun radicale nieuwe oplossingen voor de vervuilende en massaproducerende kledingindustrie. Workshops, debatten en lezingen onder leiding van de nieuwe generatie designers. Voor iedereen die zich wel eens schuldig voelt na een shopsessie bij de Primark. 

 

Wil jij meteen beginnen met duurzamere keuzes maken? Lees dan ons artikel met tips om een zo duurzaam mogelijke spijkerbroek uit te kiezen. 

 

We Make M-Ode. Climate Change = Designer Resilience (Woensdag 19 juni 15.00u - 21.00u. Marineterrein Gebouw 027-E, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam).

Wandeling door het Bajeskwartier

Waar voorheen de grauwe gevangenistorens van de Bijlmerbajes stonden, verrijst nu een volledig nieuwe en ‘gezonde’ wijk. HvA-studenten Toegepaste Psychologie en Voeding & Diëtetiek onderzochten daar hoe je de wijk zo in kunt richten dat het voor álle bewoners geschikt is. Waar plaats je bijvoorbeeld planten en parken en waar maak je ruimte voor horeca om een zo fijn mogelijk leefomgeving te creëren?

 

Wil jij zien hoe een woonwijk anno 2019 eruit ziet? Meld je dan aan voor de wandeltocht. Expeditie Oost #3 Amstelkwartier + Bajeskwartier. Kom mee langs de ontwikkelingen in Overamstel (Dinsdag 18 juni 19.30u - 22.00u. Vertrek met de fiets vanaf Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, 1019 HC, Amsterdam).