Nieuwtje: maak lerarenopleidingen gratis, pleit Aob-voorzitter
Laat studenten die leraar willen worden hun opleiding gratis volgen, bepleit Tamar van Gelder, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond. Ze ziet het gratis maken van lerarenopleidingen als een ‘no-brainer’ in het terugdringen van het lerarentekort.
Dat vertelt Van Gelder in een interview met het eigen Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb). ‘Voor mij is het een no-brainer dat je drempels wegneemt,’ aldus de voorzitter van de AOb over haar voorstel.
Van Gelder wil dat de beleidsmakers in Den Haag serieus gaan nadenken over het gratis maken van de lerarenopleidingen in Nederland. De reden moge duidelijk zijn: het grote, groeiende lerarentekort. Momenteel komen basisscholen in Nederland zo’n 10.000 leerkrachten tekort, in het voortgezet onderwijs gaat het om bijna 2.000 leraren.
Toestroom
De afgelopen jaren zijn al maatregelen getroffen om studeren aan een lerarenopleiding aantrekkelijker te maken. Sinds 2018 betalen studenten de eerste twee jaar bijvoorbeeld slechts de helft van het collegegeld. Een maatregel die volgend studiejaar overigens stopt.
Die halvering van het collegegeld heeft niet voor een grote toestroom van studenten gezorgd, constateerde onderzoeksbureau Berenschot in 2021. Toch vindt Van Gelder niet dat je daar zo gauw conclusies aan moet verbinden. Om het lerarentekort terug te dringen moeten we een gratis lerarenopleiding de kans geven, vindt ze, ‘omdat de urgentie zó groot is.’
Overigens klinkt niet alleen in het onderwijs de oproep om opleidingen goedkoper te maken. In de zorg werd afgelopen jaar eenzelfde soort oproep gedaan door Corine Latour, opleidingsmanager van HBO-Verpleegkunde bij de HvA. Gezien het tekort aan verpleegkundigen moet het collegegeld voor die opleiding worden gehalveerd, vindt Latour.