Nieuwtje: ‘Halveer het collegegeld van de opleiding verpleegkunde’

19 juni 2023
Beeld:

Unsplash

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
19 juni 2023

Steeds minder jongeren in Nederland kiezen voor de opleiding tot verpleegkundige (HBO-V), terwijl het zorgtekort groeit. Corine Latour, opleidingsmanager van HBO-V, heeft in een opinie in Trouw een aantal aanbevelingen gedaan om dat tij te keren. 

Latour stelt in de opinie dat hogescholen voor een uiterst complexe opgave staan. Ten eerste daalt de instroom van studenten bij verpleegkundeopleidingen en zal het personeelstekort verder oplopen. En dat maakt weer dat stageplaatsen voor studenten die het vak in willen ook steeds schaarser worden. ‘Toch zien we wel oplossingen’.

 

De opleidingsmanager vindt dat er door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap aan knoppen moet worden gedraaid. De meest opvallende maatregel die ze voorstelt, is het collegegeld voor de opleiding te halveren. Dat heeft het ministerie immers ook gedaan voor de pabo’s in Nederland, om het tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs terug te dringen. 

 

Passende stagevergoeding

Verder dringt Latour onder meer aan op een passende stagevergoeding voor studenten. Ook vindt ze dat ‘statushouders en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’ meer mogelijkheden moeten krijgen om in te stromen: met de juiste begeleiding is iedere hulp welkom. Ze doet deze aanbevelingen samen met Pascal Heynen, directeur gezondheidszorg van de Hogeschool Saxion. 

 

Dit studiejaar begonnen al veel minder HvA-studenten aan de opleiding verpleegkunde (-18 procent). Latour sprak daar afgelopen oktober al over met HvanA en stelde destijds dat de sfeer rond het beroep ‘te negatief’ was. ‘De zorg heeft ook positieve verhalen nodig. Anders denken jongeren: waarom zou ik dit beroep ooit gaan doen?’

 


In de rubriek Nieuwtje brengen we je kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.