Minder punten, minder stress? Minister wil bindend studieadvies van 30 studiepunten

9 mei 2023
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
9 mei 2023

Eerstejaarstudenten hoeven vanaf 2025/2026 nog maar dertig studiepunten te halen om door te mogen naar het tweede jaar. Dat is het voorstel van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf, die vindt dat de verplichting om 45 punten te halen voor te veel druk zorgt bij studenten. 

In een persbericht heeft de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap vandaag laten weten dat de puntennorm in het eerste jaar omlaag moet. Per studiejaar 2025/2026 moet de drempel naar jaar 2 wat hem betreft worden verlaagd naar dertig studiepunten. Op dit moment hanteren de meeste opleidingen een puntennorm van 45 studiepunten.

‘Studenten krijgen zo meer tijd om te wennen aan alles wat met studeren samenhangt’

45 verlammende punten

Eerstejaarsstudenten ervaren nu namelijk te veel druk, volgens de minister, die de link legt met het lage welzijn van veel studenten. 

 

‘Te veel druk werkt verlammend, kan leiden tot slechtere leerprestaties en vertroebelt het beeld of een student al dan niet geschikt is voor een opleiding’, zo staat in het persbericht. Hanteren opleidingen een lagere puntennorm in jaar 1, dan houden ze daar beter rekening mee. ‘Studenten krijgen zo meer tijd om te wennen aan alles wat met studeren samenhangt.’

 

‘Verademing’

Of de lat inderdaad wordt verlaagd, is nog niet volledig zeker: de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) moet eerst nog worden aangepast. Maar als het aan de studentenbonden ligt, gaan deze plannen in ieder geval door.

Zo laat de Landelijke Studentenvakbond namens voorzitter Joram van Velzen weten het plan een ‘goede zet’ te vinden. Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) spreekt op haar website zelfs van een ‘verademing’. Volgens het ISO wordt met dertig studiepunten als drempel ‘een betere balans gevonden tussen het welzijn van studenten en hun studievoortgang’. 

‘Veel studenten zullen nu alsnog uitvallen, maar dan pas na hun tweede jaar’

Uitstel van executie?

Ook Aziza Filal, voorzitter van Asva Studentenvakbond, ziet de norm van dertig punten in jaar 1 als een verbetering. ‘Bovendien laat de minister hiermee zien dat hij ons serieus neemt en naar studenten luistert. De afgelopen jaren zijn veel studenten in het nauw gekomen door de hoge puntennorm. We gaan er dus van uit dat dit helpt, al moet je na twee jaar natuurlijk nog wel steeds de zestig punten uit het eerste jaar hebben gehaald.’

 

Universiteiten zijn om die reden juist niet blij met het voorstel van minister Dijkgraaf. Zo reageert de Vereniging van Universiteiten Nederland (UNL) negatief. UNL-voorzitter Pieter Duisenberg vreest dat ‘veel studenten nu alsnog zullen uitvallen, maar dan pas na hun tweede jaar’ – uitstel van executie dus. Bovendien zouden studenten die ‘blijven zitten’ alleen maar voor vollere klassen en derhalve hogere werkdruk zorgen, denkt de UNL. 

 

De HvA wil eerst goed bekijken wat de plannen van Dijkgraaf precies betekenen alvorens te reageren, zo laat een woordvoerder weten. Eerder werd al bekend dat opleidingen vanaf komende september kans krijgen te experimenteren met een ander soort bsa: het ‘dringend studieadvies’. Daarmee hoef je niet meer verplicht van de opleiding bij te weinig punten. Hoeveel opleidingen aan dat experiment gaan meedoen, is binnenkort bekend. 



Update woensdag 10 mei 2023, 15:30 u:

De plannen van minister Dijkgraaf zijn inmiddels bij het College van Bestuur van de HvA bekend. Rector Geleyn Meijer laat in reactie weten dat hij het verlagen van de puntennorm ‘geen oplossing’ vindt, tenminste niet voor alle studenten.

 

‘Niet alle studenten zijn hiermee geholpen. Een deel van de studenten heeft baat bij deze verlaging van het bsa, maar een ander deel niet’, aldus Meijer. ‘Ons voornaamste doel als hogeschool blijft om studenten te helpen hun studie te voltooien zonder uitval’.