Opleidingen op de HvA hoeven zich straks niet meer te houden aan bindend studieadvies
Komend studiejaar mogen HvA-opleidingen gaan experimenteren met het bindend studieadvies. Een eerstejaarsstudent die te weinig punten haalt, hoeft dan mogelijk niet meer met de opleiding te stoppen. ‘Ik ben benieuwd wat dit met het gedrag van studenten doet.’
Verdwijnt het bindend studieadvies op de HvA? De eerste stap is in ieder geval gezet. Deze week heeft de centrale medezeggenschapsraad namelijk ingestemd met een advies van het College van Bestuur: opleidingen mogen vanaf september 2023 gaan experimenteren met het bindend studieadvies (bsa).
Dat bsa bepaalt dat als je te weinig studiepunten in je eerste jaar haalt, je van de opleiding af moet. Maar dat mag allemaal wel wat losser, lijkt de strekking. Het kabinet had dat immers al bepaald in het regeerakkoord. En op dat besluit neemt het bestuur van de HvA alvast een voorschot, door nu te komen met het bsa-experiment.
Op het bindend studieadvies wordt al jaren kritiek geuit, met name vanuit studentenbonden. Zo startte de ASVA Studentenvakbond vorig jaar de petitie BSAfschaffen. Zij vinden dat de strenge puntennorm studeren te stressvol maakt, en dat het zonde is: weggestuurde studenten gaan dezelfde opleiding namelijk soms elders volgen.
De afgelopen twee jaar was er al sprake van een soepelere regeling, zowel in het hbo als wetenschappelijk onderwijs, vanwege de coronacrisis. Steeds meer onderwijsinstellingen lijken nu van de strikte puntennorm af te willen. Op Zuyd Hogeschool is dat al het geval en bij Fontys Hogescholen gaat het bsa vanaf studiejaar 2024/25 helemaal verdwijnen.
Opleidingen aan zet
Opleidingen krijgen twee opties om te experimenteren. Optie één is dat eerstejaarsstudenten een ‘dringend’ in plaats van bindend studieadvies krijgen, wat betekent dat je bij te weinig punten niet meer van de opleiding af moet. De andere optie is dat je pas na twee in plaats van één jaar de puntennorm moet hebben gehaald.
Een eerstejaarsstudent met te weinig studiepunten kan vanaf komend studiejaar misschien dus ‘gewoon’ door met de opleiding. Al kan het er maar net aan liggen welke opleiding je volgt.
Dat vertelt docent Kees Post, tevens lid van de CMR. ‘Het CvB heeft de pilot voorgelegd, wij hebben er nu mee ingestemd. Maar opleidingen mogen zelf nog gaan kiezen of ze mee willen doen. In theorie zou het dus kunnen dat alle HvA-opleidingen stoppen met het bsa, of geen enkele, ja. Ergens in april of mei weten we meer.’
Hoe lang de pilot met het bsa gaat lopen, is nog onduidelijk. ‘Maar dat we gaan experimenteren met het bsa is denk ik een goede zaak’, aldus Post. ‘Het zou studenten wat meer rust geven. Al ben ik wel benieuwd hoe dit hun studiegedrag beïnvloedt. Liefst houd je ze namelijk wel zo veel mogelijk op schema, zodat hun studieschuld ook niet te hoog wordt.’
Update 10 maart 2023, 10:00u: de pilot die bepaalt dat studenten pas na twee jaar hun bsa hoeven te hebben gehaald, kan vanaf september 2023 nog niet doorgaan.