Baankansen voor HvA’ers iets gestegen, maar zit jij in de goede sector?

15 april 2019
Beeld:

pixabay

Geplaatst door
Aafke Kok
Op
15 april 2019

Negen op de tien HvA’ers heeft binnen drie maanden na hun afstuderen een baan, blijkt uit cijfers over 2018. Ook in de rest van Nederland vinden hbo’ers snel hun weg naar de arbeidsmarkt. Vooral de sector zorg en onderwijs presteren goed.

De baan die HvA’ers zo snel na hun afstuderen vinden, past ook nog eens goed bij hun studie en opleidingsniveau, vindt zo’n 80 procent. Dat meldt de hbo-monitor, die vragenlijsten afnam bij afgestudeerde hbo’ers door heel Nederland. Wat is jouw toekomstperspectief?

 

We bekijken het per sector en we hebben ook een paar mooie voorbeelden uit onze serie Aan het werk, waarin we praten met afgestudeerde HvA’ers over hun baan.

 

Lage werkeloosheid in onderwijs- en zorgsector
Doe je een opleiding in de richting onderwijs of zorg, dan heb je de beste baangarantie. Voor deze sectoren is het landelijke werkeloosheidpercentage 2 procent of lager. Een stuk lager dan de 4 procent die voor het hele hbo-werkveld geldt.

Sectoren economie en bètatechniek hoogste maandloon
Wil je veel geld verdienen, dan zit je beter bij economie (landelijk gemiddeld bruto maandloon: €2.367) of nog beter: bètatechniek (landelijk gemiddeld bruto maandloon: €2.588). Dat salaris ligt vooral hoger doordat werknemers in deze sectoren vaker fulltime werken.

 

Per uur verdienen afgestudeerden in de gezondheidszorg juist het best. In het algemeen is het bruto uurloon van afgestudeerde HvA’ers trouwens omhoog gegaan. In 2017 verdienden ze nog €14,80 per uur, in 2018  €15,29 per uur, vergelijkbaar met het landelijk gemiddelde voor hbo’ers.

Tijdelijke contracten bij social studies en kunstsector 
De richtingen social studies en kunst hebben het iets minder goed getroffen qua salaris (landelijk gemiddeld bruto maandloon: €2.035 in de richting social studies, €1.677 in de richting kunst). Hbo’ers in deze sectoren werken bovendien vaker op tijdelijke basis. Maar vier op de tien afgestudeerden in de richting social studies en kunst krijgen een vast contract.

 

In de overige richtingen is dat vijf à zes op de tien. Wel blijken studenten in de kunstsector de laagste uitval tijdens hun studie te hebben van alle sectoren in het hbo. Gelukkig weten wij van een paar HvA’ers in elk geval zeker dat ze goed terecht zijn gekomen.

Wil je precies weten hoe het zit met deze cijfers? Klik dan hier voor uitslagen van de landelijke hbo-monitor. Of bekijk de infographic met cijfers voor de HvA hier.