Komende maanden eet je de vega(n) daghap goedkoper op de Amstelcampus

28 november 2022 1746 Bekeken
Beeld:

Andrea Huntjens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
28 november 2022

Vanaf vandaag biedt de HvA vegetarisch en vegan eten aan voor een goedkopere prijs. Daarmee slaat de hogeschool twee vliegen in een klap, is het idee: HvA’ers kiezen hopelijk wat vaker voor duurzaam eten én hebben voor niet al te veel geld een warme hap op de campus. 

Weleens de falafelwrap verkozen boven die met kip, of de maaltijd met vlees links laten liggen voor een vegetarische tweelingbroer? Zo nee, dan gaat de HvA proberen je daar de komende maanden toe te stimuleren. 

 

Tot en met maart 2023 kun je op de Amstelcampus voor drie euro vijftig een warme vega(n) maaltijd nuttigen. Het gaat om maaltijden die normaal gesproken tussen de zes, zeven euro kosten. Aanleiding voor de actie is dat veel studenten deze winter krap bij kas zitten. De HvA wil de daghap daarom wat betaalbaarder aanbieden én je een bewuste keus voorschotelen.

 

Dure winter, bewuste actie

‘We kregen de afgelopen tijd steeds meer signalen binnen dat studenten in financiële zorgen zitten’, aldus Bert Zwiep, hoofd Inkoop en Logistiek bij de hogeschool. ‘Maar tegelijkertijd hebben we als HvA ook een doelstelling: zo veel mogelijk plantaardig voedsel verkopen. Daarom is er nu deze actie. Op dit moment is vijftig procent van het eten dat verkocht wordt vega, dat percentage kan omhoog.’

 

Wat het de hogeschool precies gaat kosten, kan Zwiep nog niet zeggen. ‘De HvA subsidieert ongeveer de helft van wat een vegetarische maaltijd normaal kost. Kiezen heel veel studenten nu vegetarisch, ja, dan kan dat in de kosten lopen.’ 

‘In theorie zouden we nu alles vegetarisch kunnen aanbieden, maar wij vinden keuzevrijheid ook belangrijk’

Alleen op Amstelcampus

Twee locaties zijn aangewezen op de Amstelcampus waar je vanaf maandag 28 november een groene warme hap kunt bestellen tegen gereduceerd tarief.

 

Bij de Streetfood Company in het Jakoba Mulderhuis kun je terecht voor een warme lunch. Wie later op de dag groene honger heeft, krijgt ’s avonds een betaalbare vega-optie bij de kantine in het Wibauthuis. Het menu verandert verder niet: het gaat om eten dat cateraar Cirfood standaard aanbiedt. 

 

Is het nu een voorproefje van een volledig vleesloze kantine? Nee, denkt Zwiep. ‘Wij vinden namelijk dat de student keuzevrijheid moet houden bij het kantineaanbod, en vlees blijft voorlopig nog heel gewild. In theorie zouden we nu alles zomaar vegetarisch kunnen aanbieden in de kantine, maar dan gaan studenten voor de vleesoptie wel naar de supermarkt. Dat willen we ook niet.’