HvA-onderzoek naar blauw-groene daken krijgt Europese subsidie

10 oktober 2018
Beeld:

Frans Willem Blok (iStock) | Een groen dak in Rotterdam

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
10 oktober 2018

Op de dag van de duurzaamheid heeft een initiatief van HvA-onderzoekers om duurzame blauw-groene daken in Amsterdam aan te leggen een Europese subsidie van 4,8 miljoen euro gewonnen. 

Jeroen Kluck (lector Water in en om de stad) en Willem van Winden (stadseconoom) gaan onderzoeken hoe blauw-groene daken bijdragen aan een koelere stad. Op de daken komen planten en bomen. Daar meteen onder wordt een ruimte gemaakt waarin extra regenwater opgeslagen kan worden. Vandaar de combinatie blauw en groen.

 

De onderzoekers hebben samen met de gemeente Amsterdam, Waternet en woningcorporaties een onderzoeksvoorstel ingediend voor Europese subsidie. De aanvragers gaan met het geld blauw-groene daken aanleggen op sociale huurwoningen in de Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg. In deze buurten is wateroverlast het grootst bij hevige regenval.

Door de verandering van het klimaat zullen hevige regen en extreme hitte in de stad vaker voorkomen. ‘Blauw-groene daken hebben twee voordelen: ze houden meer water vast dat daardoor niet op straat komt en het water dat wordt vastgehouden verdampt bij warme temperaturen. Daardoor blijven de buurten en de huizen koeler,’ vertelt Jeroen aan de telefoon.

 

De blauw-groene daken krijgen sensoren die op basis van de weersvoorspelling zorgen dat er extra water wordt vastgehouden of juist naar het riool stroomt. Zo wordt bij veel regen het water niet allemaal tegelijk afgevoerd, maar kan het worden opgeslagen op de daken.