Mark van der Horst blijft voorzitter van de centrale medezeggenschap

4 september 2018
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
4 september 2018

Om te controleren of het bestuur van de hogeschool zijn werk goed doet, heeft de HvA de Centrale Medezeggenschapsraad. Die raad heeft vandaag Mark van der Horst (35) herkozen als voorzitter. Maar wat doet die raad eigenlijk?

Van der Horst is nu zeven jaar actief in de medezeggenschap en werkt als facilitair coördinator van de Amstelcampus. ‘Er zijn heel veel nieuwe gezichten in de raad, maar ook veel mensen met ervaring. Ik wil de nieuwe mensen opleiden en de medezeggenschap naar een hoger niveau tillen,’ zei hij vanmiddag bij zijn herverkiezing.

 

Belangrijk besluit? Eerst langs de CMR

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) is er om met het bestuur van de HvA te overleggen en om mee te beslissen over belangrijke besluiten. Een goed voorbeeld is de begroting van de hogeschool. De financiële plannen worden jaarlijks beoordeeld door de raad, voordat ze mogen worden uitgevoerd.

Beeld: Beeld: Daniël Rommens | Een vergadering van de CMR in het Müller-Lulofshuis

Maar de CMR had ook een belangrijke rol bij het goedkeuren van de plannen voor het bouwen van een nieuw HvA-pand op de Amstelcampus. Het bestuur kon de plannen voor het zogenoemde Conradhuis niet doorvoeren, zonder een akkoord van de raad. Hoe dat ging lees je hier.

 

Als er problemen zijn, waar studenten of medewerkers last van hebben dan kunnen ze daarmee ook terecht bij de CMR. Zo hadden de leden van de raad vorig jaar veel aandacht voor de verkeersveiligheid op de Wibautstraat, waar vier faculteiten van de HvA zitten. De CMR en het HvA-bestuur zorgden er samen voor dat de gemeente opnieuw ging bekijken of de verkeerssituatie daar wel zo veilig is. Vlak voor het begin van het collegejaar maakte de gemeente een aantal aanpassingen die het verkeer veiliger moeten maken op de campus.

 

(De tekst gaat hieronder verder.)

Jij kunt ook meepraten
De CMR bestaat uit studenten en medewerkers die worden gekozen tijdens tweejaarlijkse verkiezingen op de HvA. Jij kunt je als student dus ook kandidaat stellen om mee te praten over het algemene beleid van de hogeschool. Elke faculteit heeft trouwens ook een eigen medezeggenschapsraad en meerdere opleidingscommissies. Daar praat je mee over onderwerpen die direct met jouw opleiding te maken hebben.

De opkomst onder studenten schommelt rond de vijf procent

De opkomst bij de verkiezingen voor studenten schommelt al een paar jaar rond de vijf procent. Dat is veel lager dan onder medewerkers, waar ruim 45 procent een stem uitbracht. Student Jeffrey Meijer (21, hbo-rechten) haalde bij de laatste verkiezingen 206 stemmen, veruit de meeste voor de centrale raad. Hij deed dat door als een van de weinige studenten actief campagne te voeren.

 

De rest van het dagelijks bestuur van de CMR bestaat uit vicevoorzitter Jari Kuipers (23, student Human resources management), secretaris Elias Jonk (22, student fysiotherapie) en penningmeester Kiek van der Putte (54, docent fysiotherapie). Meer informatie over medezeggenschap kun je vinden op deze pagina van de HvA.