‘Door thuis te blijven creëer je geen gemeenschap met elkaar’
Van student in de collegebanken tot medewerker aan de HvA: Jessica Singh schrijft columns over de hogeschool die ze van twee kanten heeft leren kennen. Vandaag, hoofdstuk twee van een actueel thema: ‘Thuisblijven is wel erg populair geworden.’
Vroeger was het nog bijzonder als je een dagje thuis kon werken, nu voelt het bijna omgekeerd: fysiek aanwezig zijn op de campus lijkt de uitzondering te zijn geworden. Afgelopen twee jaar is thuiswerken enorm populair geworden, ook onder HvA-medewerkers.
Tja, wie wil er nou niet lekker thuiswerken? Je hebt er de rust, focus en de vrijheid om je eigen ritme te bepalen. Ik merk zelf dat ik me thuis beter kan concentreren en de productiviteit omhoogschiet. En eerlijk is eerlijk, een dagje zonder reistijd, overvolle treinen of kletspraatjes die eigenlijk negens over gaan, is soms ook best fijn.
Ik begrijp het gemak van thuiswerken, maar met die optie kies je wel vooral voor jezelf
Maar laatst zei iemand in een vergadering tegen mij: ‘Wat zielig dat jullie de winkel hebben, moeten jullie dan altijd op locatie zijn?’ Toen dacht ik wel: volgens mij is de balans iets wat verstoord. De voordelen van op locatie werken, die winnen het bij mij toch wel van de nadelen.
In mijn vorige column stelde ik nog dat studenten tegenwoordig zo weinig naar de campus komen, maar misschien zijn het nog wel meer de medewerkers die er de brui aan geven, bedenk ik me nu. Die spontane gesprekken, even samen koffie halen, of gewoon het gevoel dat je deel uitmaakt van een groter geheel, dat kun je niet zomaar vervangen met een online vergadering. Hoe kunnen we een gevoel van gemeenschap creëren, als medewerkers deze dingen zomaar overslaan?
Hoe fijn is het dat mijn collega’s en studenten mij weten te vinden aan onze kantoortafel in de University Store. En naast hen heb ik ook de leukste gesprekken met de huismeesters en andere facilitair medewerkers. Arjan, onze geweldige huismeester, die altijd voor ons klaar staat. Josien, van Coffeebreak, die er altijd voor je is met een warme drank.
Digitaal plan je een vergadering in en dat doe je alleen als je specifieke agendapunten hebt. Door naar kantoor te komen, heb ik elke dag spontane interacties die ik niet heb als ik een dag thuis ben. Begrijp me niet verkeerd, want juist na zulke dagen vind ook ik het heerlijk om een dag thuis te kunnen werken zonder te worden gestoord. Ik werk in de hal van het Wibauthuis, dus ik weet hoe afgeleid je soms kunt zijn.
Maar met de komst en keuze van thuiswerken hebben we er denk ik een verantwoordelijkheid bijgekregen. De verantwoordelijkheid om je gezicht als collega te laten zien. Ik begrijp de neiging naar meer gemak: lekker thuisblijven, eigen thee, geen gereis en lekker op tijd de laptop dicht klappen. Maar anderzijds is ook onze verbinding met elkaar belangrijk, die gevuld kan zijn van leuke spontane ontmoetingen.
Door te veel thuis te werken, kies je uiteindelijk vooral voor jezelf. Neem deze nieuwe verantwoordelijkheid dus serieus, beste collega, en kom weer naar de HvA toe. De koffie staat bij mij in de University Store voor je klaar!