Teruglezen: dit waren afgelopen halfjaar de belangrijkste onderwerpen op HvanA

19 juli 2024
Beeld:

Pexels | HvanA knijpt er vier weken tussenuit

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
19 juli 2024

HvanA informeerde jou afgelopen studiejaar over alles dat op en om de HvA gebeurde. Wat waren de belangrijkste onderwerpen voor de zomer? En wat moet je nog eens teruglezen? Je leest het in dit overzicht. Tot na de vakantie!

Onze redactie neemt pauze van 22 juli tot en met 23 augustus. In de tussentijd zijn we wel bereikbaar. Heb je een vraag of een tip voor een goed verhaal? Mail dan naar info@hvana.nl. 

 

Hand op de knip

Als iets de afgelopen maanden de headlines in het hoger onderwijs domineerde, dan waren het wel de aangekondigde bezuinigingen. De vette jaren zijn voorbij, de tijd van besparen is aangebroken: net als veel andere hoger onderwijsinstellingen staat de HvA voor een miljoenenbezuiniging.

 

Komend jaar moet de hogeschool 37 miljoen euro besparen, zo is inmiddels duidelijk geworden. Wat betekent dit voor opleidingen van de HvA? En wat zijn de gevolgen voor studenten en medewerkers? Wil je er alles over weten, lees dan ons interview met collegevoorzitter Jopie Nooren terug. ‘Het wordt een forse opdracht voor alle faculteiten, diensten en staven.’

Geld en het gebrek eraan is sowieso het thema waar lezers van HvanA zich in interesseren. Artikelen over de bezuinigingen, de langstudeerboete en in brede zin de kosten van studeren trokken de afgelopen maanden opvallend veel lezers.

 

Dat is misschien niet zo gek. De bezuinigingen houden natuurlijk veel medewerkers bezig, maar ook studenten maken zich al langer zorgen over de portemonnee. Dat bleek in april uit eigen onderzoek van de HvA: ‘Er is een groep studenten voor wie heel veel problemen samenkomen’.

Het kabinet-Schoof heeft die zorgen geen goed gedaan door een terugkeer van de langstudeerboete aan te kondigen: nieuws dat half mei insloeg als een bom. Wat doet deze maatregel met de toegankelijkheid van studeren? En wordt de prestatiedruk hier niet nóg hoger van? 

 

Mocht je nog niet bekend zijn met de langstudeerboete, leggen we dat in dit artikel voor je uit. En ben je benieuwd welke studenten er het meest kans maken op de boete, dan moet je hier zijn. De HvA is overigens fel tegenstander van de maatregel.

 

Conservatieve jeugd

Wat waren andere tendensen dit jaar? Begin februari kreeg het nieuws dat jongeren steeds conservatiever worden veel aandacht. Vooral jongens zouden zich steeds vaker aangetrokken voelen tot traditionele denkbeelden over het leven, gender en seksualiteit. 

 

Maar wat betekent dat eigenlijk, conservatief? En waarom vinden jongeren deze ideeën toch steeds aantrekkelijker? HvanA ging erover in gesprek met studenten en met lector Hessel Nieuwelink. ‘Dat iemand als Andrew Tate zingeving biedt en een leegte invult voor jongeren, is op zichzelf natuurlijk goed’ (zie video). 

Binnenhouden

Een andere trend? De uitval van studenten. Opvallend veel HvA’ers kwamen begin dit studiejaar niet terug naar de HvA: ze hadden zich uitgeschreven. Maar waarom toch? Een van de belangrijkste uitdagingen voor de HvA wordt dat te gaan onderzoeken, de komende jaren. 

 

Over het onderwerp studieuitval sprak HvanA begin dit jaar al met Professor of Practice Abdelhamid Idrissi. Wat hebben jongeren volgens hem nodig om hun opleiding af te maken? ‘Nog steeds zie ik studenten uitvallen om redenen die we niet mogen accepteren, omdat ze geen laptop hebben, bijvoorbeeld. Hoe geweldig zou het zijn als het onderwijs gratis zou zijn?’

 

De podcast luister je hieronder terug. 

Toe aan wat luchtigers? HvanA kijkt alvast vooruit naar de zomer. Na het Europees Kampioenschap voetbal wacht ons opnieuw een groot sportevenement waar Nederlanders in actie komen: de Olympische Spelen. Benieuwd welke HvA’ers eraan meedoen? Check het overzicht hier