‘Werkplezier? Bij mij draait het allemaal om verbinding met collega’s’

26 juni 2024
Beeld:

Rosa Tromp | Jessica Singh

Geplaatst door
Jessica Singh
Op
26 juni 2024

Van student in de collegebanken tot medewerker aan de HvA: Jessica Singh schrijft columns over de hogeschool die ze van twee kanten heeft leren kennen. Deze keer heeft ze het met vriendinnen over wat werken de moeite waard maakt. ‘Werkplezier is niet vanzelfsprekend.’

Het einde van het schooljaar komt in de buurt en op een of andere manier krijg ik dan altijd een beetje een melancholisch gevoel. Afgelopen weekend zat ik met vriendinnen op het terras en al snel kwam het onderwerp werkplezier ter sprake. ‘Je collega’s zijn meer dan de helft van je werkplezier’, besloot ik, ‘de rest zijn je werkzaamheden.’

 

Voor mij is duidelijk waar werkplezier vandaan komt, maar hoe zit dat eigenlijk met anderen? Voor de een ligt het in de voldoening van een afgerond project, voor de ander in de waardering van een leidinggevende of collega. Wat ik mij tijdens ons gesprek realiseerde, is dat werkplezier voor mij blijkbaar vooral draait om verbinding. 

Als student heb ik vaak na lestijd de lichten uitgedaan bij Fest – dat gaf mij energie

Niet zo gek eigenlijk. In het geval van een fulltimebaan ben je doordeweeks vaker op je werk dan thuis, je brengt een groot deel van je week door met collega’s. De mensen om je heen maken dan een enorm verschil. Een positieve sfeer, de mogelijkheid om jezelf te kunnen zijn en samen kunnen lachen: dat zorgt ervoor dat ik met plezier naar mijn werk ga.

 

Toch ligt dat bij iedereen net even anders, blijkt op het terras met mijn vriendinnen. Een vriendin van mij vertelt dat ze ‘nooit op vrijdag zou blijven zitten voor een drankje.’ Zo houd je werk en privé tenminste lekker gescheiden. Een derde vriendin reageert door te stellen dat ze laatst nog na werk lekker meeging met een collega om pannenkoeken te eten met haar en haar kinderen.

 

Voor mij is het nooit anders geweest. Al in mijn studententijd vulde ik al mijn tussenuren met sociale activiteiten met klasgenoten. Ik heb vaak na lestijd de lichten uitgedaan bij Fest. Waarom? Dat gaf energie. Ik dacht als student nooit na over privé en werk gescheiden houden, was juist lekker onbezonnen. Pas toen ik begon met werken begon ik erover na te denken wat de juiste balans was, wat professioneel zou zijn.

Werkplezier is niet vanzelfsprekend: waar word jij gelukkig van?

Iedereen heeft zijn eigen manier om werk en privé te combineren of te scheiden. Sommige mensen vinden het prettig na werktijd helemaal los te komen, terwijl andere juist energie halen uit sociale activiteiten. Ik zie bij mijn huidige studenten ook dat sommige studenten puur voor de lesstof komen en dat andere studenten nog even blijven hangen en activiteiten voorstellen in hun groepsapp.

 

Op het terras dacht ik nog wat na over wat werkplezier voor mij betekent. De verbinding met mijn collega’s, de impact die ik kan maken op studenten en de kansen voor ontwikkeling zorgen ervoor dat ik met plezier naar mijn werk ga en dat resulteert weer in dat ik mijn werk beter kan doen.

 

Als het einde van het schooljaar nadert, voel ik die melancholie, maar ook dankbaarheid. Dankbaar voor de mensen met wie ik werk, de uitdagingen die ik heb mogen aangaan en de groei die ik heb doorgemaakt. Werkplezier is niet iets vanzelfsprekends. Maar als je het vindt, maakt het je dag zeker de moeite waard. Dus, waar ligt jouw werkplezier?