Minister wil eerlijke stagevergoeding voor studenten, maar gaan ze die ook krijgen?

24 april 2024
Beeld:

Alireza Parpaei/Unsplash | Het Binnenhof in Den Haag

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
24 april 2024

Te veel studenten krijgen geen vergoeding voor hun stage en dat moest maar eens afgelopen zijn, vindt demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap). Vooral in het onderwijs kunnen hbo’ers amper rekenen op een vergoeding. 

Dijkgraaf vindt dat alle studenten, van mbo tot universiteit, een eerlijke stagevergoeding verdienen. Maar krijgen ze die wel? Nee, blijkt andermaal uit een rapport van ResearchNed, dat van hem moest onderzoeken hoe het met de vergoeding van stagiairs staat. 

 

Grote verschillen

Van alle onderwijsniveaus krijgen hbo’ers nog het vaakst een stagevergoeding (in 75 procent van de gevallen), ten opzichte van mbo'ers (40 procent) en wo-studenten (65 procent). Maar de verschillen per sector zijn groot.

 

Vooral het onderwijs valt in negatieve zin op. Ruim driekwart van de hbo-studenten krijgt daar geen stagevergoeding, terwijl die sector juist zo staat te springen om nieuwe krachten. Dijkgraaf roept het onderwijs vandaag op om daar wat tegen te doen. 

 

‘In een tijd waarbij we alles op alles zetten om het lerarentekort te bestrijden, horen onderwijsstagiairs een passende vergoeding te krijgen.’ Basis- en middelbare scholen moeten afspraken maken om dit voor elkaar te krijgen, vindt hij.

 

Wie regelt het geld?

Het is natuurlijk maar de vraag wat deze oproep gaat bewerkstelligen. In het onderwijs is al veel langer bekend dat de meeste stagiairs alleen in ervaring worden betaald. Hebben scholen überhaupt wel geld om stagiairs een vergoeding uit te keren? Daar besloot Dijkgraaf begin dit kalenderjaar nou juist geen geld voor vrij te maken.

 

De Algemene Onderwijsbond (AOb) riep de Tweede Kamer vorig jaar al op om stagiairs een verplichte vergoeding van 750 euro te geven. Maar de partijen blijven naar elkaar wijzen, want nu legt Dijkgraaf de bal weer bij de scholen. 

 

Vierdejaarsstudenten van lerarenopleidingen aan de HvA krijgen wel een verplichte vergoeding, meldde decaan Sander Nieuwland (Faculteit Onderwijs en Opvoeding) begin dit jaar aan NAPNieuws. De hoogte van die vergoeding wisselt echter, en geldt nog niet voor tweede- en derdejaarsstudenten.