Niks betaald krijgen voor je stage, komt daar straks een einde aan?

15 juni 2023
Beeld:

IStock

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
15 juni 2023

Wordt het tijd dat studenten recht krijgen op een minimum stagevergoeding? Vooral in het onderwijs zien stagiairs nu vaak geen cent terug voor hun uren. HvA-student Erva Calkin vindt het tijd voor verandering en wil daarin steun van de hogeschool. ‘Kom op voor je studenten’. 

Vierhonderd euro per maand, een paar tientjes voor de moeite of alleen een beloning in studiepunten? Iedere student krijgt weer een andere stagevergoeding: werkgevers zijn namelijk niet verplicht je die te geven. En dus ben je maar net afhankelijk van wat ze je op jouw stageplek ‘waard’ vinden. 

 

Dat de verschillen in stagevergoeding groot zijn, bleek al toen we HvA-studenten er op de campus naar vroegen (zie video onder). De ene student kreeg niets, een ander kon soms op vijfhonderd euro per maand rekenen. Bijna de helft van alle studenten krijgt geen stagevergoeding, bleek afgelopen jaar uit onderzoek van ResearchNED

 

(tekst loopt door onder video)

Zesduizend handtekeningen

Waar stagiairs het minst vaak betaald krijgen? Het onderwijs. Slechts vijftien procent van de studenten kan rekenen op een vergoeding. ‘Onbegrijpelijk’, vindt Erva Calkin, tweedejaarsstudent van de lerarenopleiding Maatschappijleer. ‘Eerlijk gezegd vind ik dat er misbruik van studenten wordt gemaakt.’ 

 

Het roer moet om, vindt Erva, die zich al een tijd druk maakt om het gebrek aan stagevergoedingen in haar werkveld. Eind mei overhandigde ze met een groep studenten van de Algemene Onderwijsbond (AOb) een petitie aan enkele Tweede Kamerleden. De boodschap: stagiairs in het onderwijs zouden voortaan tenminste 750 euro per maand moeten krijgen bij een volle stageweek. Ze verzamelden zesduizend handtekeningen. 

Nog een petitie

Het moet afgelopen zijn met de magere vergoeding die studenten voor hun stage krijgen. Dat vinden CNV Jongeren, Probeer de Bond, CNV Vakmensen en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), die de handen ineen hebben geslagen voor een eerlijke stagevergoeding voor alle studenten.

 

De bonden zijn begin juni een petitie gestart en willen dat er voor elk werkveld een minimum stagevergoeding wordt vastgelegd. Die petitie is inmiddels ruim 1200 keer ondertekend. ‘Een fulltime stage is amper te combineren met een bijbaan’, legt ISO-voorzitter Terri van der Velden uit. 'Een verplichte passende vergoeding is dus op zijn plaats’, of studenten nu van het mbo, hbo of de universiteit komen. 

Speelt het onderwerp alleen in het onderwijs? Nee, andere bonden pleiten inmiddels ook voor een vergoeding van alle studenten (zie kader). Een goed signaal, vindt Erva, die uit eigen ervaring weet hoe het er aan toegaat bij de beloning van stagiairs. 

 

‘Zelf liep ik twee dagen in de week stage op een school, maar kreeg ik helemaal niets. Toen ik bij het sollicitatiegesprek aankaartte dat ik dat eigenlijk best gek vond, reageerden ze verbaasd. Ze hadden er nooit eerder problemen mee gehad.’ Voor bewezen diensten krijgt Erva wel een cadeaukaart van Bol.com. 

 

De rol van de HvA

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap is aan zet, vindt de AOb, basis- en middelbare scholen zijn dat ook. Maar volgens Erva is het belangrijk dat ook de HvA wat meer kleur bekent in deze discussie. 

Beeld: HvanA | Erva Calkin

‘In mijn stageafspraak stond dat de HvA zich niet bemoeit met een eventuele vergoeding van mijn school. Maar ik vind dat de HvA op dit vlak veel meer zou mogen opkomen voor studenten. Zeker in het onderwijs, waar het lerarentekort al zo groot is en studenten hard nodig zijn. Ga om tafel met scholen, maak duidelijk dat je een eerlijke vergoeding voor je studenten wil en laat je gelden met een statement.’ 

 

‘We hebben het ingebracht’ 

Kan de HvA meer doen? Met scholen wordt het gesprek wel degelijk gevoerd, aldus Sander Nieuwland, waarnemend decaan bij de Faculteit Onderwijs en Opvoeding (FOO). Hij doelt op de Taskforce Lerarentekort, een partnerschap waarin de HvA samen met de gemeente en Amsterdamse scholen werkt aan oplossingen voor het lerarentekort.

 

‘Een van de wensen die wij als HvA hebben ingebracht, is een eerlijke stagevergoeding voor studenten’, aldus Nieuwland. ‘Dat zou niet alleen goed zijn voor de student; ze haken dan ook minder vaak af. En dat is weer goed voor de doorstroom naar het onderwijs.’ Of het van een stagevergoeding komt, kan Nieuwland nog niet zeggen. ‘Die plannen worden binnenkort gepresenteerd’. 

 

Erva hoopt erop; niet alleen voor de student, maar ook vanwege de gaten die in het onderwijs moeten worden gevuld. ‘Veel van mijn studiegenoten kiezen nu eieren voor hun geld. Stagelopen op middelbare scholen is niet aantrekkelijk, dus volgen ze hun stage liever in het mbo, waar ze wél een vergoeding krijgen. Zelf denk ik daar ook al aan. Pijnlijk, gezien het lerarentekort op middelbare scholen veel groter is.’