Nieuwe wet maakt het mogelijk voor studenten om sneller hun diploma te halen

13 maart 2024
Beeld:

Unsplash

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
13 maart 2024

Kun jij als student aantonen dat je een bepaalde vaardigheid al beheerst? Bij deeltijd- en duale opleidingen mag je het vak of de toets in dat geval overslaan. Dinsdag is een wet aangenomen in de Tweede Kamer die dat definitief mogelijk maakt. 

Voor studenten die een deeltijd- of duale opleiding volgen, wordt het makkelijker om sneller je diploma te halen. Studenten die zo’n opleiding volgen en kunnen aantonen dat ze een bepaalde vaardigheid al beheersen, mogen het vak dat ze daarvoor moeten volgen namelijk wegstrepen. Voor (voltijd) bachelors en masteropleidingen geldt de wet nog niet. 

 

Afgelopen jaren werd hier al mee geëxperimenteerd bij bepaalde opleidingen in het hbo. Nu wordt het definitief mogelijk om vakken weg te strepen – ook op universiteiten. Het onderwijs wordt hier flexibeler van, is het idee. En gezien het tekort aan leraren, verpleegkundigen en technici in Nederland is het weghalen van onnodige hobbels in opleidingen natuurlijk wel zo fijn. 

 

Samenhang

Geheel onomstreden is de wet echter niet. Sommige Tweede Kamerleden uitten in het debat dinsdag hun twijfels: wordt het contact tussen docenten en studenten onderling niet stukken minder, als studenten niet alle vakken met elkaar volgen? En kun je nog wel garanderen dat ze op deze manier leren wat ze moeten leren? 

 

Hoe deeltijd- en duale studenten precies aan moeten tonen dat ze een vaardigheid of vak al beheersen, is nog niet helemaal duidelijk. Overtuig je je docent daarvan in een gesprek? Moet je een bepaald aantal jaren werkervaring in dat vakgebied hebben opgedaan? Of moet je op een andere manier bewijzen dat je het vak al beheerst? De wet blijft vaag op dit punt. 

 

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, die met het wetsvoorstel kwam, legt de aanpak daarover vooralsnog bij hogescholen zelf. Dat betekent dat de HvA zelf regels moet opstellen over wanneer een deeltijdstudent een vak mag overslaan.