Nieuwtje: plan voor studentenwoningen in Amstelveen vliegt er alsnog doorheen

18 januari 2024
Beeld:

Stichting Duwo | Campus Uilenstede

Geplaatst door
Imran Ahayetan
Op
18 januari 2024

Op het brakke stuk grond naast studentencampus Uilenstede, onder de vliegroute van Schiphol, gaan alsnog ruim vierhonderd studentenwoningen worden gebouwd. Eerder was het vanwege vliegtuigherrie niet mogelijk, maar nu wordt er toch werk van gemaakt, meldt AT5

Demissionair ministers Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en Mark Harbers (Infrastructuur) stuurden deze week een brief aan de Tweede Kamer over het plan. Oorspronkelijk was het de bedoeling om 4000 studentenwoningen te bouwen. Nu gaat het uiteindelijk om 438 betaalbare studentwoningen, die gebouwd zullen worden in de wijk Kronenburg in Amstelveen.

 

Twee jaar geleden leek het plan voor de woningen nog helemaal van de baan. In 2017 stelde de gemeente Amstelveen al voor om een nieuw studentencomplex te bouwen bij campus Uilenstede, de grootste studentencampus van Nederland. Maar het complex zou precies gebouwd worden onder de vliegroute van Schiphol. Dat zou kunnen leiden tot geluidsoverlast, ook werd rekening gehouden met het risico op een mogelijk vliegtuigongeluk. Het ministerie van Infrastructuur zag uiteindelijk van de bouw van het complex af. 

Regels aanpassen

Daarop volgden studentenprotesten. Onder meer Asva Studentenvakbond liet weten zeer teleurgesteld te zijn dat er ondanks het kamertekort geen nieuwe woningen bijkwamen. Na lang overleg met de Gemeente Amstelveen komen demissionair ministers De Jonge en Harbers nu alsnog met een plan om er in ieder geval ruim vierhonderd woningen bij te bouwen.

 

Om dat voor elkaar te krijgen moeten de regels rond vliegtuighinder van Schiphol worden aangepast. De komende periode zullen de afspraken verder worden uitgewerkt om te komen tot een concreet plan voor het gebied. De Jonge hoopt medio 2024 met een update te komen.