Mening: De kantine moet zo spoedig mogelijk vleesloos worden
Hoe maak je echt duurzame impact als HvA? Kijk niet alleen naar het onderwijs en onderzoek dat je doet, maar naar hoe je je bedrijf runt, pleiten HvA’ers Brit Wijnmaalen en Fransiska Groenland in deze tekst. ‘Maak je duurzame ambities waar, stop gewoon met vlees in de kantines.’
Een rondje langs twee kantines op een dag aan de HvA levert het volgende op: crispy fried chicken burgers, beefburgers, cheeseburgers, saucijzenbroodjes, döner chicken, kapsalons, broodjes met gegrilde worst, hete kip, kerriekip, carpaccio, beef kebab, ga zo maar door.
De vleesproducten die daar alomtegenwoordig worden aangeboden, hebben een enorme negatieve impact op het milieu en het klimaat, om over het dierenleed nog maar te zwijgen. Het vlees dat we in Nederland eten veroorzaakt evenveel CO2-uitstoot als alle vrachtwagens en bussen samen. Hoe kan het dan, met die kennis in het achterhoofd, dat we al dat vlees blijven aanbieden in een organisatie die zegt de duurzaamste hogeschool van Nederland te willen zijn?
We moesten twee jaar wachten voordat de koffiebekertjes eindelijk afgeschaft werden
Honderden HvA’ers, waaronder wijzelf, vroegen het College van Bestuur begin oktober in een brief om meer leiderschap te tonen wat betreft de duurzame ambities. In die brief, geschreven door Evi Rozendal, riepen we op om de urgentie rondom de klimaatproblematiek actiever uit te dragen. De reactie van het CvB? Onze eigen bedrijfsvoering wordt terloops genoemd, om vervolgens af te buigen naar de kernactiviteiten, namelijk onderwijs en onderzoek:
“We staan uitgebreid stil bij wat de HvA als organisatie (in onze eigen bedrijfsvoering) en in haar kernactiviteiten doet: van het integreren van duurzaamheid in onderwijsprogramma’s tot het nog meer focussen op duurzaamheid in het onderzoek dat we doen.”
Onze bedrijfsvoering wordt daar dus even tussen haakjes genoemd. Dat is hoe belangrijk de HvA ons eigen klimaatbewuste gedrag bij de HvA vindt? De CO2-voetafdruk die 45.000 studenten en 4500 medewerkers dagelijks achterlaten door naar de HvA te reizen, in de gebouwen te verblijven, eten te kopen in de kantines, koffie te halen bij de automaten, en papier, wifi, cloud-opslag en apparaten te gebruiken.
Inmiddels wil het bestuur graag dat we in drie sessies gaan nadenken over dilemma’s rond samenwerking met de fossiele industrie in het onderwijs. Ja, ook interessant, maar deze dilemma’s komen ons inziens maar naar voren in een klein deel van het onderwijs. Zo krijgt een groep studenten van de Faculteit Techniek elk jaar kans om de door Shell gesponsorde waterstofauto aan de praat te krijgen. Maar volgens ons speelt de samenwerking van de fossiele industrie maar een kleine rol bij de rest van de studenten die ondertussen elders op de HvA aan het studeren zijn.
Breek lopende contracten open als ze niet voldoen aan onze aangescherpte eisen
Volgens ons valt de meeste winst juist te behalen in de bedrijfsvoering en in de dagelijkse voorbeeldfunctie die we daarmee uitstralen naar alle studenten en medewerkers toe. Als we juist op dit gebied stappen zetten, maken we pas echt een duurzame indruk als hogeschool. Iedereen krijgt namelijk elke dag te maken met de keuzes die we in de bedrijfsvoering maken. Het voorbeeld dat er het meest uitspringt, is wat ons betreft de kantine en catering.
Beste leden van het College van Bestuur, beste bedrijfsvoerders van de HvA, maak je ambities waar en neem juist op dit gebied daadkrachtige besluiten. Stop ten eerste gewoon met het vlees in de kantines. Zet bij nieuwe aanbestedingen, zoals bij cateraars, duurzaamheid dan ook als de belangrijkste eis in.
Denk mee met de leveranciers, de grote en kleine uitbaters, zodat zij ook duurzame keuzes kunnen maken. Breek lopende contracten open als ze niet voldoen aan onze aangescherpte eisen. Waarom moesten we twee jaar wachten voordat de koffiebekertjes afgeschaft werden? De bekertjes zaten vast meegeleverd in het contract met de koffieautomaatleverancier. We moeten die stappen echt sneller kunnen zetten.
We snappen heus dat de bedrijfsvoering niet de primaire aandacht geniet van een instelling als de HvA, die zich op onderwijs en onderzoek focust. Maar het is wel het meest vervuilende, energieslurpende én meest zichtbare proces. In het leven van de 45.000 jongvolwassenen die hier studeren, kunnen we het goede voorbeeld geven door met meer bewustzijn onze hogeschool te runnen. Nee, dit is geen druppel op een gloeiende plaat: we leven op de HvA namelijk met z’n allen in een kleine stad, binnen de grote stad.
Deze opinie werd geschreven door Fransiska Groenland en Brit Wijnmaalen. Beiden zijn werkzaam als teamleiders bij de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD).
Ook een opinie schrijven voor HvanA? Dat kan: bekijk de voorwaarden hier. Alle eerder geschreven opinies vind je hier verzameld.