Lisa in alle Staten – een wedstrijdje dronken worden

22 november 2023
Beeld:

Ilya Ghassemi | Lisa op de campus van Syracuse University

Geplaatst door
Lisa Wolkers
Op
22 november 2023

Welcome in America! Creative Business-student Lisa Wolkers is de oceaan overgestoken voor een minor aan Syracuse University, New York. Om de week schrijft ze een column over haar belevenissen. ‘Jongeren zouden hier minder overmatig drinken – nou, ik betwijfel het.’

In 2019 werd Syracuse University benoemd tot grootste ‘party college’ in de Verenigde Staten. Een titel die de school – die juist ook prestige uitstraalt – inmiddels heeft verloren, maar één ding is zeker: de studenten hebben de feestcultuur zeker niet achter zich gelaten. Er kleeft een zwart randje aan die cultuur, illegale activiteiten worden er namelijk volledig genormaliseerd… en nee, dan heb ik het niet over het gebruik van pistolen.

 

Het stereotype studentenleven in Nederland is prima te vergelijken met de college experience die hier wordt nagestreefd. Veel drank, weinig huiswerk, allerlei Tinder dates, naar de club gaan, noem maar op. Iedere donderdag bestaat uit drinken, feesten en dansen; misschien niet altijd in een bar, maar geregeld in een fraternity house.

Haast iedereen hier heeft een nep identiteitsbewijs

Toch lopen Amerikaanse studenten tegen een obstakel aan als het gaat om hun favoriete weekendactiviteit: het drinken van alcohol. De leeftijd waarop Amerikanen legaal mogen drinken is 21 jaar en de meesten bereiken die leeftijd pas in het laatste jaar van hun opleiding. Dus ja, wat doe je dan?

 

Voor een groot deel van de studenten is het antwoord op die vraag heel erg simpel. Fake ID’s. Haast iedereen heeft er één, of wil er één. Er wordt openlijk over gesproken en niemand is verbaasd als je er één hebt.

 

Toch praat niemand over de consequenties van het bezitten van een gefalsificeerd identiteitsdocument. In de staat New York kun je niet alleen een aantekening op je strafblad krijgen, de straf voor deze overtreding kan oplopen tot liefst zeven jaar in de gevangenis. Het kopen van een fake ID is niet strafbaar, maar het produceren, verkopen en gebruiken ervan wel.

 

Het is zo’n vaag beleid dat ik me afvraag of het wel zin heeft om jongeren te laten wachten tot hun 21e verjaardag. Als ik zo om me heen kijk, zullen ze namelijk toch wel drinken. Uit onderzoek zou blijken dat de verhoogde leeftijdsgrens in de Verenigde Staten leidt tot ‘positieve effecten’. Welke dat zijn? Jongeren zouden minder overmatig drinken en zijn minder vaak betrokken bij auto-ongelukken waarbij alcohol een rol speelt.

 

Goed, dit werd gesteld in 2014; bijna tien jaar geleden. Of hier nog steeds sprake van is? Ik betwijfel het. Volgens mij gaan Amerikaanse jongeren door de hogere leeftijdsgrens júíst minder verantwoordelijk om met alcohol, of neigen ze eerder naar drugs in vergelijking met Nederlandse jongeren, wat hier overigens nog minder gelegaliseerd is dan in Nederland.

De illegale kant van alcohol maakt de ‘thrill’ alleen maar groter

Drank moet op een illegale manier gekocht worden. Dus als dat lukt, draaien de avonden in het weekend vooral om het drinken zelf. En nee, dan bedoel ik niet drankspelletjes spelen of naar een feestje gaan. Ik heb studenten gezien die er een uitdaging van maakten wie er het meest dronken kon worden… in een tijdsbestek van één uur. Gewoon om maar dronken te zijn, omdat het nu, met een nep identiteitsbewijs, ‘eindelijk’ kon.

 

Ik denk dat studenten toch wel aan drank komen en zou dus tegen die Amerikanen willen zeggen: verlaag de leeftijdsgrens maar naar achttien. Misschien wordt het dan allemaal wat normaler. Laat studenten vrij tijdens hun studentenjaren, net zoals hier in Nederland. Geef les over de gevolgen van alcoholgebruik in plaats van het ‘controleren’ ervan, want de illegale kant van alcohol maakt de thrill alleen maar groter.