Lisa in alle Staten – het is tijd voor wat Amerikaanse spirit op de HvA

25 oktober 2023
Beeld:

Eigen foto | Lisa Wolkers

Geplaatst door
Lisa Wolkers
Op
25 oktober 2023

Welcome in America! Creative Business-student Lisa Wolkers is de oceaan overgestoken voor een minor aan Syracuse University. Om de week schrijft ze een column over haar belevenissen. Deze keer over de Amerikaanse saamhorigheid, iets dat je op de HvA maar weinig ziet. 

Oké, het schoolsysteem in de Verenigde Staten is misschien niet het meest optimale milieu waar je je als jongvolwassene in kan bevinden. De prestatiedruk is hoog: de gemiddelde Amerikaanse student heeft een perfecte cijferlijst en is vaak ook nog eens president van twee extracurriculaire clubs.

 

Maar als Nederlandse studenten iets van ze kunnen leren, dan is het wel een beetje American school spirit. Wanneer ik hier overdag over de campus loop, zie ik die overal om me heen. Truien met blokletters. Petjes en mutsen. Sjaals. In Amsterdam zie je iedereen zich op zijn eigen, individuele manier kleden, hier op de campus kennen ze maar één kleur: oranje, de kleur van Syracuse University.

Studenten gaan hier naar school met trots, in Nederland zie je dat haast niet

Studenten gaan hier naar school met trots. Trots om onderdeel te mogen zijn van de community van deze universiteit. En dat dragen ze uit. In Nederland kennen we die trots niet. Of je nou aan de HvA studeert, in Leeuwarden of Delft. Ik heb in Nederland nog nooit iemand een schooltrui zien dragen (of het moet natuurlijk de HvA x Patta-trui zijn), hier hangen de winkels vol met oranje producten, waar Syracuse of Cuse op staat.

 

Neem de sportwedstrijden, die zijn hier een groot fenomeen. De tribunes zijn niet alleen volledig oranje gekleurd tijdens American football en basketbal, ook volleybal, hockey en voetbal zijn erg populair. Toen ik laatst bij zo’n wedstrijd was, zag ik studenten de teams supportten vanaf de zijlijn met shirts, vlaggen, een heleboel cheers en liedjes.

 

Naast studenten zie je ook veel alumni bij zulke wedstrijden. Tijdens game days staan de parkeerplaatsen vol met grote Jeeps, tenten en barbecues. Kinderen rennen rond en spelen spelletjes met hun ouders, mensen die vroeger ook aan deze universiteit hebben gestudeerd. Tijdens de eerste wedstrijd van het collegejaar zag ik mannen van tachtig, die na maanden eindelijk weer herenigd waren met hun oud-klasgenoten. Van jong tot oud, ieder leeft mee met de oranje cultuur, zoals het motto ook luidt. Forever Orange.

Een hogeschool hoeft er niet alleen voor studeren te zijn

De loyaliteit, die Amerikanen aan hun universiteit hebben, is immens. In Nederland zie je dat haast niet. Naast mijn docenten en ouders zou ik niemand kunnen opnoemen die afgestudeerd is aan de Hogeschool van Amsterdam. In Nederland vertel je eerst welke studie je doet, hier is je universiteit de eerste prioriteit.

 

Nu denk ik niet dat we in Nederland per se waarde moeten hechten aan de stad waar we in hebben gestudeerd. Maar een beetje extra Amerikaanse school spirit zou HvA’ers geen kwaad doen. Hier is de universiteit echt je tweede thuis. De HvA is voor de meeste mensen juist een verplichting: een plek waar je heen gaat voor lessen, daarna weer gelijk naar huis. De HvA is niet een gemeenschap zoals deze Amerikaanse universiteit dat is. 

 

Maar een huiselijk gevoel kun je wel creëren. Ik heb wel een paar tips. Zet eens wat meer banken en stoelen op de gang, of plaats een pooltafel in de kantine. Hang meer studentenwerken aan de muren en organiseer meer HvA-brede evenementen. Stimuleer studenten om clubs en verenigingen te starten en samen te werken met medestudenten buiten de eigen opleiding. Breng meer alumni het gebouw in en creëer een waardig netwerk voor studenten. Een hogeschool hoeft namelijk niet alleen voor studeren te zijn. Een hogeschool mag ook een gemeenschap zijn waar we samen onderdeel van uitmaken.