Sportfaculteit HvA wil ‘veilige’ soos, schakelt bureau in voor onderzoek

13 november 2023
Beeld:

Daniël Rommens | Het Dr. Meurerhuis in Nieuw-West

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
13 november 2023

De Faculteit Bewegen, Sport & Voeding heeft een adviesbureau ingeschakeld om te bepalen of de campussociëteit weer open mag. Ruim een maand geleden sloot de faculteit de SooS van de studenten van Aorta omdat het meerdere keren zou zijn misgegaan.

Zowel de faculteit als Stichting Aorta wil niet vertellen wat er destijds precies is gebeurd. Beveiligers zouden melding hebben gemaakt van drie ‘zwaardere’ incidenten in de SooS, waar de sportstudenten sinds jaar en dag komen voor gezelligheid na de les. 

 

Nynke van Dijk, decaan van de faculteit, sprak van ‘overmatig alcoholgebruik’ en ‘bijzonder ongepast gedrag tussen studenten’. Reden genoeg om de sociëteit voor drie maanden te sluiten, zodat onderzoek kon worden gedaan naar de incidenten. 

 

Geen schuldvraag

Inmiddels is duidelijk dat de HvA dat onderzoek niet zelf oppakt. Pronesis, een bureau dat organisaties helpt bij ‘vraagstukken en ethische dilemma’s’, krijgt tot eind dit kalenderjaar de tijd te onderzoeken onder welke voorwaarden de soos weer open mag. Het bureau onderzocht eerder hoe de sociale veiligheid binnen de PvdA verbeterd kon worden. 

Mag er voortaan nog wel alcohol worden geschonken in de nieuwe soos?

‘De nadruk van het onderzoek ligt niet op de schuldvraag’, reageert Van Dijk per mail. Pronesis zal zich dus niet focussen op de incidenten zelf, maar vooral bekijken wat er nodig is om die niet meer te laten plaatsvinden. ‘Het doel is een (sociaal) veilige soos’. 

 

Overigens is het niet zo dat de studenten zélf vonden dat de SooS een onveilige plek was. ‘Voor zover bekend hebben studenten zich niet onveilig gevoeld. De faculteit wil dat in ieder geval voor de toekomst voorkomen’, laat Irma de Waal, hoofd communicatie van de faculteit ook per mail weten.

 

Soos 2.0

Pronesis gaat de komende weken gesprekken voeren met de studenten die betrokken waren bij de incidenten en met Stichting Aorta. Ook het management van de faculteit, de afdeling gebouwbeheer, medewerkers van studentzaken en de deelraad komen aan de beurt. 

 

Op basis van die gesprekken wordt in januari een advies voorgelegd aan het College van Bestuur (CvB), dat uiteindelijk moet bepalen of de studentensociëteit haar deuren weer mag openen. Mag er in het nieuwe jaar bijvoorbeeld nog wel alcohol geschonken worden? 

 

Dit is pas in januari duidelijk en dus zullen de studenten in het Dr. Meurerhuis nog even moeten wachten op duidelijkheid. Het Time-Out sportcafé aan de overkant van de campus is wel open, dus echt lang zoeken naar een biertje (of 0,0) is het niet.