HvA sluit soos op sportcampus na ‘zware’ incidenten: ‘Veilige sfeer niet te garanderen’

25 september 2023
Beeld:

Anne Posthuma | Het Dr. Meurerhuis

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
25 september 2023

De deuren van de soos in het Dr. Meurerhuis blijven de komende drie maanden gesloten. Dat besluit heeft de Faculteit Bewegen, Sport & Voeding genomen na meerdere meldingen van overmatig alcoholgebruik en grensoverschrijdend gedrag binnen de campuskroeg. 

Het gaat om ‘drie zwaardere incidenten’, volgens Nynke van Dijk, decaan van de Faculteit Bewegen Sport & Voeding, die het besluit afgelopen week heeft genomen. ‘Het is spijtig, maar noodzakelijk. Op dit moment kunnen we de veilige sfeer bij de activiteiten in de soos namelijk niet waarborgen.’  

 

Wat er precies is gebeurd? Daarover wil de faculteit niet in detail treden. ‘Het gaat om incidenten die gerelateerd zijn aan overmatig alcoholgebruik. Daarbij heeft buitengewoon ongepast gedrag tussen studenten plaatsgevonden’, aldus Van Dijk. De meldingen zijn door de beveiligers van de sportcampus gedaan. 

‘Het lukt maar niet om voor een veilige sfeer te zorgen’

Campuskroeg

De soos in het Dr. Meurerhuis is het vaste honk van Stichting Aorta, dat feestjes en evenementen organiseert voor de sportstudenten. Het is een van de laatst overgebleven campuskroegen in Nederland. Dat er alcohol wordt genuttigd op de campus ligt al langer gevoelig, zeker omdat er natuurlijk ook minderjarige studenten rondlopen.

 

Dat de soos nu drie maanden dicht moet, is echter voor het eerst. ‘Er gebeurt natuurlijk wel vaker iets. Maar we stellen nu vast dat het niet lukt om voor een veilige sfeer binnen de soos te zorgen. Bovendien blijkt het moeilijk om in te grijpen als er iets misgaat.’ Volgens de decaan werkt het bestuur van Aorta overigens ‘extreem goed’ samen met de faculteit om tot oplossingen te komen. 

 

Onderzoek

De HvA laat de komende drie maanden onderzoek doen naar wat er precies is gebeurd. Daaruit moet ook naar voren komen hoe incidenten beter zijn te voorkomen. Wie dat onderzoek precies gaat uitvoeren - de HvA zelf of een externe partij - is nog niet duidelijk.

 

Vraag is natuurlijk ook: is er straks nog wel plek voor de campuskroeg? Dan moet er wel wezenlijk iets veranderen, volgens Van Dijk. ‘Het College van Bestuur maakt daar uiteindelijk een beslissing over. Maar als dit zo op dezelfde voet doorgaat, kan dat inderdaad wel betekenen dat de soos ophoudt te bestaan.’ 

 

Stichting Aorta laat weten vooralsnog niets te willen zeggen over de kwestie. Op Instagram heeft de vereniging wel een bericht geplaatst: ‘We vinden het ontzettend jammer, maar blijven bezig om andere evenementen te organiseren voor jullie.’ Op die evenementen wordt de komende maanden in ieder geval geen alcohol geserveerd, zoveel is duidelijk.