Wat gebeurde er vóór de zomer? Met deze artikelen blik je terug op afgelopen halfjaar
Na een studiejaar vol verhalen, reportages, columns, video’s en podcasts is het tijd om even op de pauzeknop te drukken. HvanA knijpt er deze zomer een maandje tussenuit, maar niet voordat we op een rij zetten wat je nog een keer terug moet lezen. Tot na de vakantie!
Onze redactie neemt pauze van 25 juli tot en met 25 augustus. Toch een dringende vraag of tip voor een goed verhaal? Mail dan naar info@hvana.nl.
De kunst van het vernieuwen
Een van de spannendste dossiers, afgelopen halfjaar? Dat vonden wij het studiejaar bij Communicatie en Creative Business (CO+CB). Toen we hoorden van de grote onderwijsvernieuwing die er in september inging, waren we benieuwd. Waarom moesten deze grote opleidingen zo op de schop?
In 2022-2023 volgde onze redactie het proces bij CO+CB op de voet. We vroegen de vernieuwers waarom het ‘stonesonderwijs’ nodig was, en zagen hoe moeizaam de vernieuwing soms in de praktijk uitpakt. Vlak voor de zomer bleek dat studenten nu te makkelijk hun punten halen in het vernieuwde onderwijs. Zal het CO+CB na de vakantie lukken de rust weer wat terug te krijgen?
Hoofdzaken op de HvA
Benieuwd welk onderzoek er allemaal aan de HvA gedaan wordt? Wij ook. Daarom begonnen we afgelopen halfjaar met een podcastserie, HvanA Hoofdzaken. Daarin leggen onderzoekers van de HvA uit welke uitdagingen er spelen in Nederland en welke oplossingen ze daarvoor zoeken.
Hoe gaan we er bijvoorbeeld voor zorgen dat je weer aan een woning in de stad kan komen? En wat is ervoor nodig om jongeren meer te betrekken bij de democratie? Na de zomer pakken we deze podcast weer verder op, maar voor nu kun je alle afleveringen alvast hier terugluisteren.
Een jaar van zorg
Een andere hoofdzaak, momenteel? Het zorgtekort. Het wordt steeds duidelijker voor studenten, opleidingen, onderzoekers en vooral het werkveld zelf dat het alle hens aan dek wordt in de zorg. Zo zijn er de komende jaren steeds meer verpleegkundigen nodig, maar loopt de instroom bij de opleiding steeds verder terug. Wat te doen?
In juni deed Corine Latour, de opleidingsmanager van Verpleegkunde, nogmaals een stevige oproep om deze trend te keren. En ook onderzoekers doen hun best oplossingen te vinden, zagen we. Zo interviewden we lector Jesse Aarden en hoofddocent Bart Baselmans over de manier waarop artificiële intelligentie de zorg werk uit handen moet gaan nemen.
Wat betreft uitdagingen in de zorg is ook ons gesprek met Finn Roset trouwens een aanrader om terug te lezen. Deze verpleegkundestudent kaart een ander probleem in de zorg aan: grensoverschrijdend gedrag. Ook mannelijke verpleegkundigen hebben daar last van, volgens Finn. Zijn oproep kreeg veel landelijke aandacht.
Best gelezen items
Over aandacht gesproken: wat waren nou de best gelezen artikelen van 2023, tot nu toe? Onze columnisten waren afgelopen halfjaar op schot. Zo maakte Jacob Eikelboom in april veel los met zijn standpunt dat er te veel ‘bullshitbanen’ zijn op de HvA. Ook Jordi Frederiks werd trending toen hij het vuur opende op de belhamels van studentenvereniging Vindicat.
Andere items die veel bekijks trokken? De melding van de klokkenluider bij CO+CB (mei), het grote verzuim van medewerkers van de HvA (juni) en een andere column van Jacob, over de onderwijsvernieuwingen in het hbo, werden vaak gelezen.
Op naar de vakantie
Toe aan wat luchtigers? Dit jaar begonnen we met onze serie Op kamers met, waarin HvA’ers een inkijkje geven in hun woonsituatie. Alle afleveringen vind je op YouTube, hieronder de video met Philip, waarmee we aftrapten in maart.
Net als vorig jaar eindigden we ons jaar met een lading sterke vakantieverhalen. Meesmullen met de vreselijke vakantie van een ander: altijd een fijn begin van je eigen zomer.
Van handboeien die niet los willen tot vaders die je vakantie moeten ‘redden’, HvA’ers deden dit jaar in de serie Vreselijke Vakanties weer allerlei geheimpjes uit de doeken. Had je ’m dit jaar gemist? Bekijk de video hieronder.