Nieuwtje: Amsterdam mag studenten tóch uitsluiten van energietoeslag

18 juli 2023
Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
18 juli 2023

Geen energietoeslag omdat je student bent, is dat onterecht? Nee, zo blijkt nu: de strengere voorwaarden die de gemeente Amsterdam stelt bij studenten zijn prima te billijken. Dat is het oordeel van de rechter in een zaak tussen de gemeente en tien Amsterdamse studenten. 

Die studenten werden afgelopen juni in de rechtszaal vertegenwoordigd door ASVA Studentenvakbond en Legal Advice Wanted (LAW). Zij vinden dat de gemeente Amsterdam veel studenten nog altijd onrechtvaardig uitsluit van de energietoeslag. Een slepende kwestie: die toeslag was immers bedoeld om Nederlanders door de winter van 2022 te helpen. 

 

Lange tijd leek het er ook op dat ASVA en LAW een goed punt hadden. Zeker nadat de gemeente Amsterdam in februari nog in het ongelijk was gesteld. Die maand won UvA-student Melle van der Geest een rechtszaak tegen de gemeente Amsterdam. Hij vond dat hij onterecht werd uitgesloten van de toeslag en kreeg daarin gelijk. 

 

Maar dat betekende nog niet dat Melle en Amsterdamse medestudenten ineens wel recht op hadden op de toeslag. De gemeente mocht met nieuw beleid op de proppen komen: als je 21 bent, een energiecontract hebt op naam en niet te veel verdient, krijg je het bedrag van 1300 euro alsnog (als je de toeslag had aangevraagd). Díé voorwaarden zijn best te pruimen, oordeelt de rechter nu. 

 

Uitsluiten op basis van extra voorwaarden mag dus wel. De studenten zijn daarmee in het ongelijk gesteld en dat betekent dat het huidige beleid met de energietoeslag kan worden gehandhaafd. ASVA en LAW kunnen natuurlijk nog wel in hoger beroep gaan, maar of ze dat doen, is nu nog niet bekend. 

 


In de rubriek Nieuwtje brengen we je kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld