Julia juicht – en ontkomt maar niet aan het verschrikkelijke TikTok en BeReal

12 juli 2023
Beeld:

Rosa Tromp | Julia Kroonen

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
12 juli 2023

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (22) voor het vierde jaar naar de HvA. Terug naar de grote stad, na een lange tijd achter de laptop in haar kamer; Julia schrijft het allemaal op. Deze week over haar spagaat met social media: je weet pas wat je mist, als je er niet op zit...

Ik ben Julia en ik ben verslaafd. Dat ontdekte ik toen ik een tijdje geleden een boek kocht, maar niet de tijd had het te lezen. Nee, die uren gingen op aan social media. Nu valt mijn verslaving nog binnen de perken, maar vorig jaar stond deze op het punt van escaleren. Nieuwe platformen kwamen en dus was aan mij de keus: ga ik erin mee, of houd ik het bij Instagram en Facebook?

 

Vorig jaar werd TikTok een hype. Ik kon het eigenlijk niet geloven. De dansjes die in die filmpjes gedaan werden, vond ik zó cringe. Het deed me denken aan Just Dance, een dansspel op de Wii. Om te winnen hoefde je bij dat spel niet echt te dansen, maar bewoog je houterig wat met je armen. Mijn moeder filmde het ooit en ik schaamde me kapot toen ik het terugzag. Zo ongemakkelijk en vreemd, precies wat ik nu terugzie op TikTok. Alleen nu staat het filmpje niet op je moeders telefoon, maar op het internet. Wie wil dat nou?

Ik haat TikTok en BeReal, maar kan er niet aan ontkomen: ik moet toch op de hoogte zijn

Goed, ik hoefde zelf niks te plaatsen. Maar kijken naar TikToks bleek ook niet handig: volgens The Guardian was het platform beschuldigd van agressieve dataverzameling. TikTok zou een gevaar zijn voor je privacy. Facebook en Instagram zullen niet veel beter zijn, maar toch: waarom je persoonsgegevens nóg meer in gevaar brengen? En dan maakt het platform ook nog eens gebruik van een algoritme dat je binnen no-time verslaafd maakt. Dankzij mijn Instagram- en Facebook-verslaving had ik daar helemaal geen tijd voor.

 

Maar dat ik de app niet installeerde, heb ik geweten. Zo wilde ik laatst een sportlegging kopen. Gewoon, een goedkope, zoals iedereen er een draagt. Misopvatting nummer één. Veel meisjes in de sportschool bleken deze gewone legging ingeruild te hebben voor ‘die ene van TikTok’. Een speciale legging, die je billen groter maken. Nooit van gehoord. En in boekenwinkels is er letterlijk een afdeling ‘Gezien op TikTok’. Wat is er zo speciaal aan die boeken? Het was duidelijk dat ik het allemaal niet meer meekreeg. Maar voor ik tijd had om daarover te piekeren, kwam de volgende ellende al: BeReal.

 

Ik heb nog nooit een verslavender platform dan BeReal gezien. Je krijgt hierin iedere dag een melding om een foto te maken van waar je op dat moment mee bezig bent. ‘Ping, ping’, hoorde ik op kantoor, waarna iedereen zijn werkzaamheden liet vallen. ‘Tijd voor een BeReal! Wie wil erop?’, riepen collega’s, waarna ik een camera in mijn gezicht geduwd kreeg. Ik wist niet wat ik zag. Met die app ben je letterlijk verplicht iedere dag je leven met de rest van de wereld te delen. Want uitstellen is flauw: dan laat je niet zien wie je echt bent. Terwijl we allemaal weten dat iedereen dat wel doet.

 

Social media hebben me klemgezet. Ik haat TikTok en BeReal, maar kan er niet aan ontkomen. Zo is het voor mij als toekomstig communicatieprofessional onhandig om niet op de hoogte te zijn van social media-trends. Alleen daarom al zou ik de platformen moeten downloaden. En dan is er nog the fear of missing out. Wat moet ik doen? Misschien is daar ooit een zelfhulpboek over geschreven. Al ligt die vast niet op de stapel ‘Gezien op TikTok’.