Duurzamer dan vorig jaar? De HvA is plots een subtopper in de SustainaBul

6 juni 2023
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
6 juni 2023

Met liefst tien plekken vloog de HvA dit jaar omhoog in de ranking van de jaarlijkse SustainaBul. Op deze ranglijst voor duurzame instellingen staat de hogeschool nu vijfde. Is de HvA dan echt zo veel groener dan vorig jaar? Green Office-coördinator Pavel van Deutekom legt uit.

‘Dit toont vooral aan dat we op de goede weg zijn’, reageert Van Deutekom aan de telefoon. Hem mag je gerust feliciteren met de uitslag van de SustainaBul 2023, zeker na die teleurstellende vijftiende plaats van vorig jaar. ‘Dat we nu zo omhoog schieten, toont aan dat we echt collectief stappen aan het zetten zijn met de HvA.’

 

Ieder jaar rangschikt Studenten voor Morgen hoger onderwijsinstellingen op het gebied van duurzaamheid. De studentenorganisatie wil dat het hoger onderwijs verduurzaamt, van zonnepanelen op het dak tot wat je er in de klas over leert. Daarom stellen ze een ranglijst op, de SustainaBul. Instellingen krijgen zo teruggekoppeld hoe duurzaam ze zijn ten opzichte van elkaar.

 

Een stuk duurzamer?

Afgelopen jaren deed de HvA het niet best in de ranking, dit jaar wist de HvA de jury van Studenten voor Morgen een stuk meer te overtuigen. Volgens de studentenorganisatie is de HvA zowel in het onderwijs, onderzoek als de bedrijfsvoering duurzamer geworden. Waar ligt dat aan?

De SustainaBul: zo werkt het

De SustainaBul is een rapport met daarin een soort duurzaamheidsranglijst voor het hoger onderwijs. De lijst wordt sinds 2012 jaarlijks opgesteld door de studentenorganisatie Studenten voor Morgen. Dit jaar doen 33 hogescholen en universiteiten mee, voor de grote instellingen is deelname niet vrijwillig.

 

Hoe de score wordt berekend? Een panel van Studenten voor Morgen kent instellingen duurzame punten toe aan de hand van de drie pijlers onderwijs, onderzoek en bedrijfvoering. Daarna is er een feedbackronde en krijgen instellingen dus kans voor een extra toelichting. Zo kan het puntenaantal nog worden opgekrikt. 

Zo waardeert de jury van Studenten voor Morgen het streven van de HvA om minder voedsel te verspillen. Ook is er in het beoordelingsrapport waardering voor de ambitie om duurzamer te bankieren. En dan is er nog die nieuwe klimaatmaster: allemaal punten voor de HvA, die zo aantoont zich in te zetten voor de duurzame ontwikkelingsdoelen. 

 

Enige nuance over het verschil met vorig jaar, toen de HvA laag in de ranking stond, is op zijn plaats, denkt Van Deutekom. ‘Bij de beoordeling wordt namelijk zwaar geleund op beschikbare bronnen. Wat je hebt bereikt op het gebied van duurzaamheid is vaak pas later duidelijk, daarom loop je in de beoordeling vaak een jaar achter. Ook zijn onze duurzame ambities inmiddels veel beter vastgelegd en vindbaar dan eerst.’

 

Niet alleen de duurzame prestaties zelf zijn van belang, dus: als je het allemaal goed kunt uitleggen, scoor je vanzelf ook meer punten. De Universiteit Utrecht uit om die reden kritiek op de SustainaBul en werkt niet meer aan de feedbackronde mee. 

 

Betrokkenheid studenten ontbreekt

Toch is er genoeg van het rapport te leren, denkt Van Deutekom. Zo biedt het beoordelingsrapport ook enkele kritische kanttekeningen. Daaraan zie je wat de HvA nog beter kan doen volgens Studenten voor Morgen.

 

Vaak blijft bijvoorbeeld nog ‘onduidelijk’ wat studenten in hun vakken precies over duurzaamheid (moeten) leren, vindt het jurypanel. ‘We zien inderdaad dat opleidingen soms nog met die vraag worstelen’, aldus Van Deutekom. ‘Maar in de meeste opleidingen begint het thema nu wel echt een plek te krijgen, dat is fijn’.

 

(tekst loopt door onder de podcast)

Ook kunnen studenten beter betrokken worden bij alles wat er op het gebied van duurzaamheid gebeurt, vindt Studenten voor Morgen. Zo werken onderzoekers van de HvA in hun lectoraten aan duurzame oplossingen, ‘echter komt de echte studentbetrokkenheid hierin nog steeds niet duidelijk naar voren’, vindt de jury. 

 

Van Hall domineert

Over de brede linie kunnen instellingen volgens Studenten voor Morgen een voorbeeld nemen aan Van Hall Larenstein. Die hogeschool is net als vorig jaar bovenaan de SustainaBul geëindigd. Wageningen University, toch zes keer de duurzaamste, maakt klaarblijkelijk een zwak seizoen door: de universiteit staat dit jaar zesde op de ranglijst. 

 

Verder is het bovenin de SustainaBul een Amsterdams feestje, want dit jaar maken de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU) de top drie van de Sustainabul compleet. Het project de ‘de CO2-assistent' van de VU werd bovendien beoordeeld als best practice, oftewel hét duurzame initiatief van afgelopen jaar. 



In de vorige aflevering van HvanA Hoofdzaken spraken we Green Office-coördinator Pavel van Deutekom en HvA-onderzoeker Loes Kreemers over het belang van klimaatonderwijs. Waarom (en hoe) zouden opleidingen hun studenten moeten leren over duurzaamheid? De aflevering is hier te beluisteren.