Nieuwtje: collegegeld met nog eens tweehonderd euro omhoog

3 mei 2023
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
3 mei 2023

Opnieuw een financiële tegenvaller voor studenten: vanaf september 2024 gaat een jaar studeren namelijk fors duurder worden. Naar verwachting zal het collegegeld stijgen van 2.314 euro naar 2.532 euro. Dat bericht ScienceGuide op basis van de inflatie van afgelopen jaar.

De gemiddelde inflatie tussen mei 2022 en april 2023 bepaalt met welk percentage het collegegeld zal worden verhoogd per september 2024. Die inflatie lag afgelopen jaar uitzonderlijk hoog, namelijk op gemiddeld 9,4 procent.

 

Dat zou dus betekenen dat het collegegeld met 9,4 procent stijgt, van 2.314 euro (studiejaar 2023-24) naar 2.532 euro (2024-25). Een recordstijging, wat wrang is, gezien het kabinet de verhoging van het collegegeld juist wat wilde temperen.

 

Nieuwe regel

Eerder werd de verhoging van het collegegeld gebaseerd op de inflatie in de maand april. Sinds afgelopen jaar wordt het echter berekend op basis van de gemiddelde inflatie in een heel jaar (tussen mei en april). Bedoeling daarvan was om het collegegeld wat minder hard te laten stijgen dan met de oude regeling. Vooralsnog lijkt studeren er echter niet minder duur van te worden. 

 

Het nieuws is de derde financiële tegenvaller in korte tijd voor studenten. Deze week werd bekend dat eerstejaarsstudenten vanaf september 2024 weer de volle mep gaan betalen voor een jaar studeren, in plaats van de helft. Ook werd een voorstel van de Tweede Kamer teruggedraaid om uitwonende studenten drie studiejaren lang een hogere basisbeurs te geven. 

 

In de rubriek Nieuwtje brengen we je snel en kort op de hoogte van wat er speelt in het hoger onderwijs. Al het snelle nieuws vind je hier verzameld.