Beeldig: het einde van een dag op de Amstelcampus

25 april 2023
Beeld:

Paul Disco | De Wibautstraat in de avonduren

Geplaatst door
Paul Disco
Op
25 april 2023

In de rubriek Beeldig vangen we het leven op de campus in beelden. Mooie, opvallende of juist lelijke dingen die je dagelijks ziet, maar waar je nooit echt naar kijkt. In een aantal gebouwen kun je op sommige dagen tot half elf ’s avonds terecht, en dus trokken we naar de Amstelcampus: wat gebeurt daar nog als de avond is gevallen?

‘De avond valt, in duizend stukken’, speelt de band De Dijk in het nummer ‘Binnen zonder kloppen’. Dat geldt ook voor de HvA, waar studenten tot half elf ’s avonds meerdere panden kunnen binnenlopen om te werken of te studeren. 

 

Rustig

Maar hoeveel mensen zitten er nog in het laatste uur op de Amstelcampus, voordat de portiers hun deuren sluiten? Spoiler alert: een stuk of tien, verdeeld over drie gebouwen. De sporters in het Muller-Lulofshuis en de laatste bezoekers van Café Fest even niet meegerekend.

Beeld: Paul Disco | Zo ziet studeren in de avond eruit in het Wibauthuis, 21:15 uur (24 april)
Beeld: Paul Disco | Zithoek in het Wibauthuis, 21:30 uur

Plek zat

Waarom is de HvA ’s avonds dan eigenlijk nog open? Een belangrijke reden is dat er veel studenten zijn die naast hun studie werken, en dus niet altijd overdag naar school kunnen. Daarom kun je dus ook in de avonduren nog binnenlopen. Rustig is het zeker, er zijn heel wat zithoeken vrij voor ontspannen leren op de bank of aan een grote tafel.

Beeld: Paul Disco | Eenzaam tafelvoetbalmannetje in het Wibauthuis, 21:45 uur

Het mooie is: door ’s avonds laat te studeren, kun je gebruikmaken van faciliteiten die overdag druk bezet zijn, zoals stekkerdozen, de tafeltennistafel of voetbaltafel. Sommige studenten vinden het prettiger om ’s avonds te studeren, omdat je dan minder afleiding hebt dan overdag. Even in de concentratiemodus. Maar als je dan toch even weg wilt van die taaie stof, dan kan dat ook. Moet je natuurlijk wel een medespeler zien te vinden...

Beeld: Paul Disco | Op pad in het Jakoba Mulderhuis, 22:00 uur

Nieuwe ideeën

Dan het Jakoba Mulderhuis. Overdag is het al een plaatje, maar als het buiten donker is, wordt het een bijna magische plek. Het kan er doodstil worden. Tip: ga in de avond eens naar een plek op de campus waar je nog nooit eerder bent geweest. Een nieuwe omgeving kan je soms helpen om je gedachten te verzetten en nieuwe ideeën te genereren. Handig voor als je vastzit bij je afstuderen of die ene vage opdracht.

 

Keuzes

Er zijn een paar dingen om in je achterhoofd te houden als je ’s avonds op de Amstelcampus komt studeren. Je hebt uiteraard minder tijd voor sociale activiteiten, zoals afspreken met vrienden. Het kan ook je slaappatroon verstoren. Door laat te studeren kan het lastiger zijn om in slaap te vallen en op tijd op te staan. En dan hebben we het nog niet over de situatie dat je in het donker in de regen naar huis moet, zoals vanavond. De meeste studenten lijken zich bewust van het weerbericht, want deze avond op de Amstelcampus kom je bijna niemand meer tegen.

Beeld: Paul Disco | Op het plein achter het Theo Thijssenhuis, 22:15 uur

De avond en vriendschap

Natuurlijk hoef je niet meteen naar huis na een avondje studeren. De HvA-gebouwen zijn dan wel allemaal dicht om 22:30 uur, sommige studenten pakken daarna nog een drankje bij Café Fest op het Wibauthof. Mocht je zelf nog geen medestudent gevonden hebben bij het studeren, dan kom je ze daar nog wel tegen. Wie weet, misschien leidt dat nog eens tot nieuwe vriendschappen of een gezellige studiegroep.

Beeld: Paul Disco | Om de hoek bij Café Fest, 22:30 uur