Beeldig: welke jas draag jij in de lente?

28 maart 2023
Geplaatst door
Jelle Kusters
Op
28 maart 2023

In de rubriek Beeldig vangen we het leven op de campus in beelden. Mooie, opvallende of juist lelijke dingen die je dagelijks ziet, maar waar je nooit echt naar kijkt. Vandaag checken we welke jassen jullie dragen in de lente. Trek jij alvast je zomerjasje uit de kast?

Het seizoen van regen-, sneeuw- en hagelbuien is nog maar net afgelopen, dus een buitje hier en daar zit er nog dik in. Het seizoen van volop zon en 33 graden is nog niet aangebroken, maar toch zal er ook hier en daar al een zonnestraaltje door de ozonlaag heen schieten. Het lenteweer is onvoorspelbaar, net als de keuze voor lentejassen.

Het is half acht, je wekker gaat. Je checkt de weersvoorspellingen: we beginnen de dag met 0 °C en een flinke hagelbui om vervolgens aan het eind van de middag met een graad of tien en de zon op het gezicht huiswaarts te keren. Maar hoe kleed je je op deze onvoorspelbare weersomstandigheden? ’s Ochtends kou lijden en een verkoudheid riskeren omdat je op je weg terug niet die zwetende otter in de dikke winterjas wil zijn? Of neem jij de niet zo ideale middenweg: het half-dikke-waarmee-je-het-’s ochtends-net-te-koud-en-’s middags-te-warm-hebt-jasje?

| Spijkerjas

‘Als ik op de foto ga verklaren mensen me voor gek dat ik een spijkerjas aan heb’, sprak je. Nee joh, dit is misschien wel de lentejas bij uitstek. Vaak net te koud in de heftige winter, maar daarentegen weer net te warm voor de echte zomerdagen. Deze jas is casual chique, jij weet wat je doet. Dubbeldenim of een andere stof: het maakt eigenlijk niet uit, jij staat 100% achter je keuze. Jij gaat niet voor net te warm of net te koud, jij gaat voor precies goed. Nu alleen nog hopen dat het niet gaat regenen, als we dan toch de achilleshiel van de spijkerjas mogen noemen.

| Parka

De parka is een populaire keuze onder studenten. Deze jas is ideaal voor in de winter. De stof maakt hem goed bestand tegen de koude winterwinden. Daarnaast geleidt hij het water goed neerwaarts, waardoor je vrijwel altijd droog thuiskomt. En ook de lengte van de jas met de daarbij kenmerkende hoge sluiting plus capuchon spelen een gunstige rol bij het trotseren van de kou. Jij hebt de winter nog geen vaarwelgezegd en besluit het zekere voor het onzekere te nemen, met alle warmterisico’s van dien.
 

| Puffercoat

Net als de parka-dragende-mensen heb ook jij de winter nog niet helemaal uit het hoofd gezet. Deze puffercoat heeft jou de afgelopen maanden goed warm gehouden en daarom ben jij nog niet toe aan de woorden ‘tot over negen maanden’. Zo handig en comfortabel als dat-ie buiten is, zo onhandig is-ie binnen. Waar menig student zijn jasje lekker over zijn stoel heen hangt in de kantine, loop jij door naar de eerste verdieping om je jas vanwege zijn enorme lengte over een hoge wand van een van de studiehokjes te hangen. Want deze puffercoat is te mooi om als bezem te dienen en de vloer te vegen.

| Bomberjack

Deze stijlvolle bomber valt eigenlijk in dezelfde categorie als de spijkerjas. Stiekem heb jij je stijl in de winter al willen uitdragen door dit jack te rocken. Vaak kwam je dan van een koude kermis thuis omdat je jas toch net te koud bleek voor de échte winterdagen. Op de gemiddelde lentedag heb je een hele goeie aan deze jas. Op de écht warme lentedagen zul je toch beter af zijn met een dunnere variant.

| Bodywarmer

Ontzettend veel gedragen ook weer dit kalenderjaar. De mouwloze jas die in combinatie met een dikke trui zelfs op de extreem koude dagen comfortabele warmte aan je romp brengt. Het mouwloze luchtige design zorgt er ook voor dat deze jas op de zomerse dagen prima te dragen is. De bodywarmer is niet snel te koud en ook niet snel te warm, en dat zorgt ervoor dat je hem ook gewoon lekker aan kunt houden als je op de derde aan je studieopdracht zit te werken. Kortom, een perfecte lentejas dus.

De late-lente-early-zomerjas. Jij manifesteert de zomer. Na maanden van kou vind jij het genoeg geweest: wie zich kleedt naar de zomer, krijgt de zomer. De vraag ‘is dit het enige wat je aanhebt?’ en opmerking ‘trek eens een jas aan, je wordt nog ziek!’ neem jij op de koop toe. De stof maakt dit baseball jack allerminst bestand tegen regen en ook in heftige kou zal je hiermee niet snel warm blijven. Maar tijdens de lunchpauze in het park met een zonnetje op het gezicht lach jij als laatst.