Daling aantal eerstejaarsstudenten in het hbo zet definitief door, ook op de HvA
Voor het tweede jaar op rij zijn er minder studenten aan een opleiding begonnen op de HvA. Dat blijkt uit cijfers van DUO, die de Vereniging Hogescholen vandaag publiceert. Op de HvA startten in september 4,1 % minder eerstejaars, in heel het hbo daalt de instroom nog rapper.
Vorig studiejaar liep het aantal eerstejaarsstudenten op de HvA al terug met liefst elf procent, dit jaar kozen nog eens 4,1 % minder studenten voor de hogeschool. In totaal kwamen er 11.642 studenten bij. Met 46.856 studenten in totaal blijft de HvA de grootste hogeschool van Nederland.
Dat blijkt uit de aanmeldcijfers van DUO, die vandaag door de Vereniging Hogescholen naar buiten zijn gebracht. In de cijfers is te zien dat de krimp over heel het hbo nog harder inzet. Er begonnen dit studiejaar 5,4 % minder studenten aan een hbo-opleiding.
Mogelijk hebben meer jongeren een opleiding links laten liggen voor een baan of tussenjaar
Verklaringen
Wat verklaart de krimp in het hbo? De Vereniging Hogescholen wijst in zijn persbericht op de rol van de basisbeurs. Die studiefinanciering keert immers pas komend studiejaar terug. Dat heeft geslaagde havisten mogelijk doen besluiten om een jaartje met studeren te wachten, al moet gezegd: onderzoekers concludeerden afgelopen zomer dat middelbare scholieren niet zo met die afweging bezig waren.
Een andere verklaring is dat mbo-afgestudeerden door de gunstige arbeidsmarkt alvast hebben gekozen voor een baan in plaats van een studie. Of misschien, zo schrijft de Vereniging Hogescholen, hebben weer veel meer studenten gekozen voor een tussenjaar.
Het overduidelijke verschil met universiteiten – die ongeveer evenveel studenten tellen als vorig jaar – zit hem in het aantal internationale studenten. In het hbo blijft hun aandeel klein. Dit jaar schreven zich ruim elfduizend internationals in voor een hbo-opleiding. Ter vergelijking: bij de universiteiten ging het om ruim 85.000 buitenlandse studenten.
Verpleegkunde toont grootste daling, International Business groeit het hardst
Brug met mbo
Zijn er landelijk opvallende uitschieters? Zoals uit de voorlopige aanmeldcijfers al bleek is de krimp vooral bij de opleiding tot verpleegkundige groot: landelijk gaat het om 17,7% minder studenten dan vorig studiejaar. ‘De sfeer rond de zorg is te negatief’, zei Corine Latour (opleidingsmanager HBO-V) eind vorig jaar al over de krimp.
Goed nieuws lijkt er wel voor de basisscholen. De pabo’s, die studenten opleiden tot leerkracht in het basisonderwijs, groeien namelijk licht met 2,7 %. De grootste stijger in het hbo? Dat is de bacheloropleiding International Business, die landelijk dit jaar 7,4 % meer eerstejaars trok dan vorig jaar.
Opvallend is tenslotte dat steeds meer studenten kiezen voor een zogeheten associate degree (Ad). Ad-opleidingen duren twee jaar, liggen qua niveau tussen mbo-4 en een hbo-bachelor in en trokken dit studiejaar 9,4 % meer eerstejaars. ‘Dat laat zien dat de associate degree als brug tussen het middelbaar en hoger beroepsonderwijs voorziet in een grote behoefte’, concludeert Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen.