Nieuwtje: eerste Amsterdamse rechtszaak over energietoeslag studenten

19 januari 2023
Beeld:

Public Domain

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
19 januari 2023

Op 31 januari sleept een student de gemeente Amsterdam voor de rechter. De student krijgt namelijk geen energietoeslag van 1300 euro en is het daarmee oneens. Ondertussen bereidt ASVA Studentenvakbond een grotere rechtszaak voor, samen met zo’n 450 studenten. 

Het is voor het eerst dat een Amsterdamse student een rechtszaak begint over het niet krijgen van energietoeslag. De student is daarvan afgewezen, maar hoopt het bedrag van 1300 euro nu met hulp van het justitieel adviesbureau Legal Advice Wanted alsnog bij de gemeente los te weken. 

 

Nog steeds afgewezen

Hoe zat het ook alweer? De prijs van gas en elektriciteit steeg afgelopen jaar zo hard, dat het kabinet met een compensatieregeling kwam. Met een ‘energietoeslag’ van 1300 euro konden huishoudens met een laag inkomen worden gecompenseerd.

 

Maar studenten hebben er in Amsterdam en veel andere gemeentes in geen geval recht op. Hun leefsituatie zou ‘te divers’ zijn, oordeelde minister Carola Schouten van Armoedebeleid, Participatie & Pensioenen. Gemeentes kregen van haar geen geld voor een toeslag voor studenten.

 

Oneerlijk? Daarover zijn nu verschillende rechtszaken in aantocht, en dat is niet voor het eerst. Een student in Nijmegen werd afgelopen zomer al door de rechtbank van Gelderland in het gelijk gesteld. Studenten in Amsterdam worden echter nog steeds afgewezen bij de aanvraag voor energietoeslag. 

 

Grotere rechtszaak

ASVA Studentenvakbond bereidt ondertussen zijn eigen, grotere rechtszaak voor. Het aantal studenten dat zich daarvoor bij hen heeft aangemeld ligt nu op ruim 450, vertelt UvA-student Robin Schatens, die als coördinator bij het rechtsbureau van ASVA werkt. Schatens verwacht dat het gros daarvan zich bij de rechtszaak zal aansluiten. 

 

‘De meesten hebben in november of december hun aanvraag voor de toeslag ingediend en wachten nog op een reactie van de gemeente.’ Omdat de gemeente de tijd neemt om te reageren, wordt een rechtszaak pas over enkele maanden verwacht, volgens Schatens.