HvA ondertekent Amnesty-manifest, gaat zich inzetten tegen seksueel geweld

9 december 2022
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
9 december 2022

Vrijdag tekende de HvA het manifest Let’s Talk About Yes van Amnesty Nederland. Daarmee belooft de hogeschool studenten en docenten voor te lichten over seksueel geweld, onder meer door workshops en trainingen te organiseren. Wat staat studenten en docenten te wachten?

Seksueel overschrijdend gedrag zit diep ingebakken in onze cultuur. Aldus regeringscommissaris Mariëtte Hamer, die in een eerste rapport over dit probleem geen misverstand laat bestaan. ‘Iedereen komt ermee in aanraking. Het gebeurt overal. En de schade voor slachtoffers is enorm’. 

Zeker onder studenten komt seksueel geweld vaak voor, waarschuwde Amnesty Nederland al in de zomer van 2021. Uit eigen onderzoek concludeerde de mensenrechtenorganisatie dat maar liefst een op de tien vrouwen wordt verkracht tijdens de studententijd. Daarom kwam Amnesty met Let's Talk About Yes, een manifest dat hoger onderwijsinstellingen oproept hun verantwoordelijkheid te pakken en wat tegen dit probleem te doen. 

 

Workshops en trainingen

Bestuursvoorzitter Jopie Nooren zal vrijdag namens de HvA haar krabbel zetten onder het manifest. Daarmee belooft de hogeschool zich te committeren aan een zestal actiepunten. Met die commitment zullen studenten volgens Amnesty beter worden beschermd tegen seksueel geweld. 

Plots veel krabbels

Deze week zetten opvallend veel instellingen hun handtekening onder het Amnesty-manifest. Op woensdag 7 december ondertekende Saxion Hogeschool, een dag later de Universiteit van Twente en nu komt daar de HvA bij. 

 

Daarmee hebben achttien universiteiten en hogescholen het manifest tegen seksueel geweld inmiddels ondertekend. In augustus 2021 was de Vrije Universiteit de eerste die dat deed. Er zijn ook instellingen die het manifest niet ondertekenen, zoals de Universiteit Utrecht.

Zo moet de HvA workshops voor studenten gaan organiseren. ‘Omstandertrainingen’, bijvoorbeeld, waarbij je als student leert wat je het best kunt doen als je getuige bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ook moeten docenten worden getraind om ‘traumasensitief’ met dit onderwerp om te leren gaan in de klas. Verder is het aan de HvA om bewustwordingscampagnes te lanceren. Wat betekent consent, bijvoorbeeld?

 

Twijfel weg

Afgelopen zomer twijfelde de HvA nog aan de haalbaarheid van dat alles, nu is de hogeschool wel overtuigd. ‘We wilden niet zomaar tekenen, maar zeker weten dat we de punten uit het manifest waar kunnen maken’, legt een woordvoerder van de hogeschool uit. ‘Daar was tijd voor nodig.’  

 

Wel is over invulling van het manifest nog veel onduidelijk. Wordt zo’n workshop over seksueel gedrag bijvoorbeeld onderdeel van je introductietijd? En wordt het volgen van deze workshops of trainingen verplicht? Dat is nog niet in steen gegoten, volgens de woordvoerder. ‘De HvA gaat het in ieder geval aanmoedigen’.  

 

‘Het belangrijkste is dat Amnesty een veilige omgeving voor studenten wil creëren, en dat willen wij als HvA ook’, legt de woordvoerder uit. ‘We willen een veilige school voor studenten zijn. Dit manifest is daar onderdeel van.’