Elf procent van vrouwelijke studenten verkracht tijdens studententijd

9 juni 2021
Beeld:

iStock

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
9 juni 2021

Een op de negen vrouwelijke studenten is slachtoffer van verkrachting, blijkt uit onderzoek van Amnesty International. Ruim een kwart van de slachtoffers gaf aan verkracht te zijn na alcohol- of drugsgebruik.

In opdracht van Amnesty International voerde I&O Research een onderzoek uit onder ruim duizend studenten. Daarbij gaf elf procent van de vrouwen aan tijdens diens studententijd verkrachtMet verkrachting wordt het ongewenst seksueel binnendringen van het lichaam door een ander bedoeld, met een lichaamsdeel of voorwerp. te zijn. Eén procent van de mannen was slachtoffer. Ruim een kwart van de ondervraagden werd verkracht na het gebruik van alcohol of drugs.

 

Daarnaast is 31 procent van de vrouwen en elf procent van de mannen tijdens de studententijd ongewenst aangeraakt, gezoend of betast. Meestal is de dader iemand die ze al langer kennen.

Waar kun je terecht?

Als je zelf slachtoffer bent van seksueel misbruik, is het belangrijk dat je aangifte doet bij de politie. Daarnaast kun je voor hulp terecht bij Slachtofferhulp of Centrum Seksueel Geweld. Zij bieden psychische en medische hulp. Ook kun je naar een vertrouwenspersoon op de HvA gaan. Die je kan doorverwijzen naar een psycholoog.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt de cijfers ‘pijnlijk’. Volgens de vakbond laten ze zien dat er een cultuuromslag nodig is binnen onderwijsinstellingen en in het studentenleven. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat maar een klein deel van de studenten weet hoe ze een melding kunnen maken bij hun hogeschool of universiteit. Van de slachtoffers uit het onderzoek heeft maar twee procent zo’n melding gedaan. Vier op de tien slachtoffers praten met niemand over wat hun is aangedaan.

 

Aangifte

Voor slachtoffers is het vaak moeilijk om aangifte te doen, uit schaamte of omdat ze de dader kennen. In 2019 werd maar in 37 procent van de gevallen daadwerkelijk aangifte gedaan, na melding bij de politie. Bijna 60 procent van die aangiften leidt niet tot de vervolging van een verdachte. Naar schatting wordt 70 procent van de zedenincidenten niet eens gemeld, blijkt uit cijfers van het AD.

 

LSVb-voorzitter Lyle Muns vindt dat onderwijsinstellingen meer voorlichting moeten geven over de klachtenprocedures, maar ook in gesprek moeten gaan om problemen te voorkomen. ‘Binnen het studentenleven kan soms nog lichtzinnig gedaan worden over seksueel grensoverschrijdend gedrag. We moeten er daarom voor zorgen dat er meer ruimte komt om het gesprek hierover te voeren en dat er consequenties zijn als iemand de grens over gaat.’