Cateringmedewerker Ehsan schreef dit jaar de beste gedichten van heel Afghanistan

7 december 2022
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Irene Schoenmacker
Op
7 december 2022

Wie wordt dit jaar de HvA'er van het Jaar 2022? Een van de vijf genomineerden is Ehsan Nyazie, die uit Afghanistan vluchtte maar zijn literaire wortels niet vergat. Dit jaar werd hij uitgeroepen tot de beste dichter van Afghanistan. 

Een humoristische man, zo staat Ehsan Nyazie bekend. Deze cateringmedewerker, die meer dan tien jaar voor de HvA werkte, houdt wel van een geintje. Zo laat hij studenten tegen het pinapparaat of de koffieautomaat praten, want ‘anders doet hij het niet’.

 

Voor studenten van de oude locatie Leeuwenburg was Ehsan een lichtpuntje op vroege ochtenden. Zijn lach en sociale persoonlijkheid bracht veel mensen naar de tweede verdieping, waar Ehsan meestal in de koffiecorner werkte. En vanwege zijn humor, zoals ook zijn huidige leidinggevende aanstipt: mensen lopen voor deze vrolijke Frans graag een blokje om.

 

Een student schreef in 2015 al een blog over Ehsan, ‘onze zeer sympathieke en daarnaast hilarische kioskman’. Tussen de hoorcolleges door, wanneer Ehsan even pauze had, las of schreef hij Perzische poëzie. Niemand, ook hijzelf niet, vermoedde dat hij zeven jaar later uitgeroepen zou worden tot beste dichter van Afghanistan. ‘De prijs was een grote, grote verrassing’, zei hij afgelopen zomer glunderend tegen HvanA.

Hij woonde zijn leven lang in Kabul, de hoofdstad van Afghanistan. Daar studeerde hij Literatuurwetenschappen. Tot de oorlog hem dwong te vluchten en hij in Nederland terechtkwam. Afstuderen lukte niet, maar de liefde voor literatuur en poëzie nam hij mee.

Met het winnen van de prijs kwamen plots de spotlights op Ehsan en zijn poëzie te staan

En met succes. Met het winnen van de prijs kwamen plots de spotlights op Ehsan en zijn poëzie te staan. Naar eigen zeggen werd hij er zelfs in de sportschool in Almere op aangesproken. Ook in de stoet dagelijkse koffiehalers kwamen veel reacties los. In de mailbox van HvanA belandden ook verschillende mails, van Radio 1 en het Parool tot een fan die graag een dichtbundel van Ehsan wilde kopen.

 

Ehsan is een ‘heel intelligente jongen’, aldus zijn huidige leidinggevende. ‘Hij kan een hele hoop. Behalve zichzelf verkopen, want hij moet echt iets meer gaan doen met die gedichten.’

 

Ehsan zoekt zelf de schijnwerpers niet op, maar heeft die wel verdiend. Zo’n iemand mag zeker nogmaals in het zonnetje gezet worden. Want de beste dichter van Afghanistan kom je niet elke dag tegen. Behalve als je student bent en zin hebt in een koffietje op de campus, en het pinapparaat het niet doet.

 

 

De verkiezing voor HvA'er van het Jaar 2022 vindt op 14 december om 16.00 uur plaats in Floor, het culturele platform van de HvA. Daar kun jij bepalen wie de winnaar wordt, na afloop is er een gezellige borrel. Leuk als je erbij bent! Je kunt je aanmelden via deze link