‘Het is gênant dat ik op één van de slechtst scorende hogescholen van het land werk’

17 oktober 2022
Beeld:

Rosa Tromp

Geplaatst door
Jacob Eikelboom
Op
17 oktober 2022

Naast overtuigd twijfelaar is Jacob Eikelboom docent bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Elke twee weken schrijft hij een column over het verwarrende leven op en rond de hogeschool. Deze keer over het oordeel dat de HvA de een-na-slechtste hogeschool van het land is. 

Volgens de HBO-Keuzegids geef ik les ik bij één van de slechtst scorende opleidingen van het land. En ik werk op één van slechtst scorende hogescholen van het land. Ik appte met wat collega’s dat ik het gênant vind. ‘Diep triest’ en ‘blij mee’ waren de reacties. Diep triest, want het is een maatschappelijk belangrijke en prachtige opleiding die beter verdient. Blij mee, want studenten die de dupe zijn van ondoordachte plannen die chaos creëren hebben nu een stem.

Een verrassing is het niet bij mijn opleiding, dus rest ons niets dan het gelijk van studenten te beamen en bij onszelf te rade gaan. De HvA gaf precies een tegenovergestelde reactie op de slechte uitkomsten. Tegenspreken. De HvA krijgt in de Keuzegids  54 van de 100 punten. Gezakt dus. De reactie van de HvA: ‘We herkennen ons niet in de uitslag’. Ik vrees dat dit nu het standaard antwoord wordt bij een toetsinzage. Studenten met 5,4 voor een tentamen met als weerwoord: ‘Ik herken mij niet in de uitslag.’ 

‘De reactie van de HvA op slecht nieuws past in een eigentijds rijtje van wegkijkende reacties’

De reactie van de HvA op slecht nieuws past in een eigentijds rijtje van wegkijkende en ontkennende reacties. Een president die een verkiezingsuitslag als fake news typeert, een premier die aan een leugen geen actieve herinneringen heeft, Kamerleden die klimaatverandering afdoen als een hoax, een Kamervoorzitter die onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag afdoet als schijnonderzoek, een Amsterdamse wethouder die een onaangenaam rapport wegstopt in een la. En nu de grootste onderwijsinstelling van het land die zich niet herkent in een beoordelingsrapport. Al deze ontwijkende reacties passen goed in een lesje retorica, oftewel, de kunst van iemand overtuigen met niet-inhoudelijke argumenten.

 

Welke reactie is dan wel gepast? Een student op Instagram opperde dat de HvA nu maar eens een ‘STARR-formuliertje moest doen’.De STARR-methode is de meest gebruikte methode om te reflecteren op je eigen handelen. Goed idee. Doen wat we van studenten vragen waar iets niet lekker loopt. Reflecteer. Achterhaal wat er misging en wat je in de toekomst anders gaat doen. Liever niet methodisch via zo’n formuliertje, maar met hart en ziel en open vizier.

 

En misschien moet de hogeschool als Goliath eens een kijkje nemen buiten de Randstad en bij kleinschalige hogescholen op bezoek gaan. De slechtst scorende hogescholen zijn joekels in Amsterdam (twee keer), Utrecht en Den Haag. De best scorende hogescholen zijn een stuk kleiner en staan in Zwolle (twee keer), Breda en Ede. Ambitie voor volgend jaar: 100 punten voor de HvA en mijn eigen opleiding.