Kabinet gaat studenten steunen met stevigere basisbeurs en hoger minimumloon
Een hogere basisbeurs voor uitwonende studenten, een hoger minimumloon en meer zorgtoeslag. Dat zijn de belangrijkste plannen van het kabinet waarmee jij komend jaar als student financieel extra wordt gesteund, zo blijkt uit berichtgeving van RTL Nieuws.
Om arme huishoudens financieel niet kopje onder te laten gaan, moet de regering de komende tijd extra gaan investeren - en niet zo’n beetje ook. Van dit zogeheten ‘koopkrachtpakket’ zijn enkele plannen uitgelekt, die RTL Nieuws in handen heeft en vandaag op een rijtje heeft gezet.
Bijna 16 miljard: zo veel euro’s bedraagt het pakket aan maatregelen. Ook jij als student wordt specifiek geholpen, die plannen staan hieronder bij elkaar. Weet wel: dit jaar heb je er feitelijk nog niets aan. Alle maatregelen gaan namelijk pas in per 2023.
Twee jaar lang hogere basisbeurs voor uitwonende studenten
Basisbeurs: hoger dan 274 euro
Als student heb je vanaf studiejaar 2023/24 weer recht op studiefinanciering, zoals je misschien al wist. Het kabinet had de bedragen daarvan eerder als volgt vastgesteld: als thuiswonend student krijg je 110 euro per maand; woon je op kamers, dan heb je recht op een maandelijkse stufi van 274 euro.
Dat bedrag is voor uitwonende studenten door de razende inflatie niet genoeg, realiseert het kabinet zich inmiddels. Daarom trekt de regering twee keer 250 miljoen euro uit om uitwonende studenten twee jaar lang een hogere beurs te kunnen bieden. Hoeveel hoger de beurs daardoor precies wordt? Dat is nog niet duidelijk. De verhoging van de beurs moet studenten in ieder geval een beetje sterken tegen de torenhoge inflatie waar ook zij nu mee te maken hebben.
Minimumloon hoger, meer zorg- en huurtoeslag
Heb je een bijbaantje en verdien je daarbij het minimumloon? Ook dan is er goed nieuws uit Den Haag, want per januari 2023 gaat dat minimumloon met tien procent omhoog, meldt RTL Nieuws. Eerder had het kabinet bedacht dat het loon vanaf januari volgend jaar slechts met 2,5 procent zou toenemen.
Tien procent hoger minimumloon voor je bijbaantje
Ook gaan enkele toeslagen vanaf 2023 omhoog. Zo zal je vanaf januari bijvoorbeeld gaan profiteren van een hogere zorgtoeslag: jaarlijks komt er 412 euro bij, dus ongeveer 35 euro extra zorgtoeslag per maand. Woon je zelfstandig, en maak je kans op huurtoeslag? Ook die wordt per januari 2023 verhoogd.
Collegegeld lager, energietoeslag langer
Nog voordat bovenstaande plannen uitlekten, werd al duidelijk dat het kabinet studenten komend jaar tegemoetkomt bij de verhoging van het collegegeld.
Energietoeslag ook volgend jaar nog, maar hebben studenten er straks recht op?
De kosten van een jaar studeren zouden door de inflatie namelijk met 220 euro stijgen, naar ongeveer 2.440 euro. Maar het kabinet laat het niet zover komen: komend jaar betaal je ‘slechts’ 105 euro meer dan dit studiejaar. Het bedrag komt daarmee uit op 2.314 euro.
Tot slot: de energietoeslag wordt als maatregel verlengd, zo blijkt uit de plannen. Die toeslag van 1300 euro, bedoeld om arme huishoudens te steunen bij hun explosief gestegen energierekening, wordt komend jaar dus nog een keer uitgekeerd.
Vraag voor jou blijft of je als student op kamers straks ook de toeslag gaat krijgen. Het lijkt er namelijk op dat je net zo goed recht hebt op energietoeslag als iemand die niet studeert, nu een student daar een rechtszaak over heeft gewonnen. Toch houdt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap je nog wat langer in spanning: komt er geld voor een energietoeslag voor studenten?