HvA gaat ceremoniële diploma’s invoeren voor (transgender) studenten
Studenten die dat willen, kunnen straks bij de HvA een diploma krijgen uitgereikt met hun eigen, zelfverkozen naam. Dat maakte de hogeschool vanmorgen bekend.
Vanaf waarschijnlijk het einde van dit kalenderjaar kunnen studenten die zich niet identificeren met hun eigen wettelijke naam een ‘ceremonieel diploma’ bij de HvA aanvragen. Op dit diploma komt een zelfgekozen naam te staan. In de praktijk is deze maatregel vooral bedoeld voor transgender studenten, maar elke student kan in principe een aanvraag doen.
Nu is het zo dat je je officiële naam, die je bij je geboorte hebt gekregen, via de rechtbank kan laten wijzigen. Maar dat is geen makkelijk en snel proces, waarvoor je ook een advocaat nodig hebt. Daarom komt het nog vaak voor dat op het diploma en de uitreiking een naam wordt genoemd waar de student zich niet meer mee identificeert: de zogenoemde ‘dode naam’.
Dat is pijnlijk voor bijvoorbeeld transgender studenten, zei Asva Studentenvakbond al eerder in een opiniestuk op HvanA. Die willen graag afstuderen met hun zelfgekozen naam die bij ze past en niet de naam (en dus het geslacht) waarmee ze zijn geboren.
De studentenvakbond verzamelde het afgelopen jaar 1.192 handtekeningen van 43 organisaties om zo’n ceremonieel diploma mogelijk te maken op de HvA en boden deze maandag aan collegevoorzitter Jopie Nooren aan.
‘Zo’n diploma is de afronding van je studiecarrière, daar ben je uiteraard trots op’, aldus Nooren. ‘Daarom wil de HvA het graag mogelijk maken dat alle studenten zich straks gehoord voelen bij de diploma-uitreiking.’ De HvA is na het Amsterdam University College (AUC) de eerste grote onderwijsinstelling die zo’n ceremonieel diploma mogelijk gaat maken.
De invoering zal in fases gaan. ‘We beginnen bij opleidingen waar diversiteit al een dominanter thema is’, zegt Nooren. ‘Ik denk dan bijvoorbeeld aan de Amfi, of een opleiding als Social Work of Toegepaste Psychologie. We moeten nog kijken hoe we zo’n ceremonieel diploma precies invoeren, en laten ons graag voorlichten door het AUC. Ik denk bijvoorbeeld aan de uitnodigingsmail voor de diploma-uitreiking aan studenten, met daarin direct de vraag hoe ze aangesproken willen worden. Of we doen het via de begeleiders van de studenten. Dat moet het komende half jaar nog uitwijzen.’
Naast het ceremoniële diploma blijft het officiële diploma uiteraard ook van kracht. Het ceremoniële diploma is, zoals de naam al doet vermoeden, niet rechtsgeldig en bedoeld om tijdens de uitreiking alle studenten in het zonnetje te kunnen zetten met de naam waarbij ze zich thuis voelen.