Bijna 1400 HvA’ers tekenden petitie voor lagere kantineprijzen

5 juni 2018
Beeld:

Marleen Hoebe | Fokel Ellen van UvA-studentenpartij Stout (l) overhandigt de kantinepetitie aan Jan Lintsen van het UvA-bestuur (r)

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
5 juni 2018

Het eten in de kantines is te duur. Dat vinden bijna 3800 studenten en medewerkers van de HvA en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Een petitie voor gezond eten en lagere prijzen in de kantines van cateraar Cormet werd gisteren op het Science Park overhandigd aan het bestuur van de UvA.

Tegelijkertijd startte cateraar Cormet in de kantine van het Science Park een pilot met budgetprijzen. Het gaat om een goedkope combideal van twee broodjes met beleg, een stuk fruit en melk of water voor 2,50 euro. Daarnaast biedt Cormet een warme maaltijd voor 3,95 euro die je zelf mag opscheppen.

 


‘Grote portie’
UvA-student Eli de Smet – ook van partij Stout – ziet dat wel zitten. ‘Je hebt de keuze uit drie gerechten waarvan je zelf een bord mag volscheppen,’ vertelt hij. ‘Hierdoor heb je een vrij grote portie voor 3,95 euro. Het is een vers bereide maaltijd voor een lage prijs. Vandaag kun je bijvoorbeeld kiezen uit een vegetarische andijviestamppot, spaghetti bolognese en chili con carne.’ Als die pilot goed bevalt wil het bedrijf het goedkopere concept ook in andere kantines gaan invoeren.

Begin mei startte Stout, een studentenpartij in de medezeggenschap van de bètafaculteit van de UvA, de site kantinepetitie.nl. De partij vond de prijzen in de kantines te hoog. De opzet en de cateraar van de kantines is op de HvA en de UvA hetzelfde, dus de petitie kon ook door HvA’ers worden ondertekend.

 

Het doel van de bedenkers was duizend handtekeningen in drie weken op te halen. Dat doel is ruim overschreden: in totaal hebben 3794 studenten en medewerkers de petitie ondertekend, waaronder 1395 HvA’ers.