Nieuwe naam voor Fraijlemaborg: welkom in het Corry Tendeloohuis

4 april 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
4 april 2022

In navolging van het Conradhuis dat inmiddels het Jakoba Mulderhuis heet, is inmiddels ook de Fraijlemaborg omgedoopt tot een ‘vrouwelijk’ gebouw. De economiefaculteit van de HvA huist voortaan in het Corry Tendeloohuis.

Te weinig HvA-gebouwen zijn vernoemd naar vrouwen, luidde de kritiek van drie jaar geleden. Het nieuwe gebouw van de faculteit Techniek bleek wéér een mannelijke naam te gaan dragen als Conradhuis, vernoemd naar spoorwegpionier Willem Frederik Conrad. Van de elf HvA-locaties was er nog maar een vernoemd naar een vrouw, namelijk het Muller-Lulofshuis, en nu ging de hogeschool weer een man met een gebouwnaam eren? 

 

Geen goede keus, erkende de HvA, die de zoektocht naar een vrouwennaam openbaar maakte. Studenten en medewerkers mochten afgelopen zomer vrouwelijke boegbeelden aandragen voor de namen van het Conradhuis en de Fraijlemaborg. Die eerste heet sinds oktober 2021 het Jakoba Mulderhuis, vernoemd naar de architect uit de twintigste eeuw. En nu is het College van Bestuur dus ook over de naam van de Fraijlemaborg uit, want voortaan heet ze het Corry Tendeloohuis. De naam van Tendeloo werd ingediend door Saray Ricardo, student International Business.

Nancy Sophia Cornélie Tendeloo, ook wel Corry, leefde van 1897 tot 1956. Ze was advocaat, politicus, lerares en bovenal: een feminist. Tendeloo werkte na haar studie even als onderwijzer, had later haar eigen advocatenpraktijk en werd na de oorlog lid van de Tweede Kamer. Sinds haar dood in 1956 wordt ze vooral herinnerd om de strijd die ze in al die tientallen jaren voor de rechten en gelijkheid van vrouwen heeft gevoerd. 

 

Zo kregen op voorstel van Tendeloo vrouwen in Suriname kiesrecht, en streed ze in de Nederlandse politiek hard tegen het idee dat de man als hoofd van het gezin werd beschouwd. Vlak voor haar dood, in 1955, zorgde ze er met de ‘motie Tendeloo’ voor dat vrouwen die als ambtenaar werkten niet langer konden worden ontslagen als zij trouwden. Door Tendeloo waren gehuwde vrouwen voortaan niet langer afhankelijk van hun man om bijvoorbeeld een bankrekening te openen, of beslissingen over de kinderen te maken.