De HvA is er uit: Conradhuis wordt Jakoba Mulderhuis

28 oktober 2021
Beeld:

Het klikt fotografie

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
28 oktober 2021

Het Conradhuis wordt het Jakoba Mulderhuis. Dat heeft het hogeschoolbestuur besloten. De HvA ging op zoek naar een vrouwelijke naam voor het nieuwe gebouw voor de faculteit techniek. De meeste schoolgebouwen zijn namelijk naar mannen vernoemd.

De vernoeming van HvA-gebouwen leidde twee jaar geleden tot ophef. Docent Jacob Eikelboom schreef een opinie op HvanA waarin hij pleitte voor een andere, vrouwelijke naam voor het Conradhuis. Want van de elf schoolgebouwen van de HvA, was er slechts één vernoemd naar een vrouw: het Muller-Lulofshuis.

Beeld: Ron Kroon / Anefo - Nationaal Archief, CC Wikimedia Commons | Jakoba Mulder in 1968: de vrouw naar wie het nieuwe techniekgebouw is vernoemd.

Ko

Jakoba Mulder was eind jaren vijftig hoofd van de afdeling Stadsontwikkeling van Amsterdam en een van de meest invloedrijke Amsterdamse stedenbouwers. Ze stond daarnaast bekend als ‘Ko’ en ‘juffrouw van het Bos’, aangezien ze het Amsterdamse Bos ontwierp. Daarnaast was ze betrokken bij de ontwikkeling van Nieuw-West.

 

Deze vernoeming was een voorstel van Eikelboom. En ook uit de poll die HvanA deed onder studenten en medewerkers kwam Mulder naar voren. Daarnaast waren Anne Frank, Sylvana Simons en Aletta Jacobs suggesties. 

 

Spoorwegpionier

De naam Conrad komt van spoorwegpionier Willem Frederik Conrad. Door zijn technische achtergrond een passende naam voor het schoolgebouw van de faculteit techniek, dat nu gebouwd wordt aan de Rhijnspoorplein. Maar het hogeschoolbestuur schaarde zich uiteindelijk achter het standpunt van Eikelboom en ging afgelopen zomer op zoek naar een vrouwelijke naam.

Het techniekgebouw is niet het enige pand dat een naamsverandering krijgt. Om diversiteit en inclusie meer terug te laten komen in de schoolgebouwen krijgt ook de Fraijlemaborg in Zuidoost een nieuwe naam. Deze zoektocht is nog in gang. De HvA wil Jakoba Mulder naast de vernoeming nog eren met een kunstuiting. Hoe dit er precies uit zal gaan zien is nog niet bekend.