Julia Juicht – maar is een ramp in zoeken

23 februari 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
23 februari 2022

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (20) voor het derde jaar naar de HvA om te studeren. Terug naar de grote stad, na een lange tijd achter de laptop in haar slaapkamer; Julia schrijft het allemaal op. Deze week kan ze zoeken tot ze een ons weegt, maar dat boek gaat ze niet vinden.

Opgewekt liep ik door Eindhoven. Ik keek onder ieder bankje, gluurde door alle etalages en nam iedere muur in me op. Alles wat de vorm van een boek had, greep ik vast. Zo leuk, ik zou het boek vinden dat in de stad verstopt was! Of ja, dat dacht ik dan.

 

Ik ben nooit goed geweest in zoeken. Mezelf verstoppen lukt nog wel, maar bij verstoppertje de anderen vinden? Ho maar. Toen ik laatst mijn telefoon kwijt was, wilde ik naar het politiebureau gaan. Ik was ervan overtuigd dat iemand hem had gestolen. Tot mijn moeder ging zoeken en hem binnen vijf minuten op mijn bureau zag liggen. Nee, dingen vinden is niet mijn sterkste kant.

 

Regel één bij zoeken is dat je vertrouwen moet hebben dat je het gaat vinden, zegt mijn moeder altijd. Dus liep ik vol zelfvertrouwen door Eindhoven heen, glunderend dat ik dadelijk het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ in mijn handen zou hebben.

‘Ik dook nog een keer de winkelstraat in, dit keer pirouetterend’

Ik keek op en zag dat ik niet meer in het centrum van Eindhoven was. Blijkbaar alle winkelstraten al gehad. Misschien toch niet zo goed gezocht? Tijd voor een andere strategie. Ik stak mijn handen in de lucht en maakte een radslag. Nog een en nog een, tot ik als een soort hamsterwiel door de winkelstraten heen rolde.

 

Duizelig en misselijk maakte ik mijn laatste radslag. Zelfs ondersteboven zag ik het boek nergens. Had iemand het al gevonden? Ik keek nog eens naar de winactie. Er stond bij dat je het ‘tegen het lijf zou lopen als je in de stad bent’. Hoe kan ik het dan gemist hebben? Ik dook nog een keer de winkelstraten in, dit keer pirouetterend. Wellicht dat dat zou helpen. Maar helaas: niets.

 

Daarom wil ik graag regel een van zoeken aanpassen: heb alleen vertrouwen dat je iets gaat vinden als je goed bent in zoeken. Als ik niet eens mijn deodorant kan vinden die recht voor mijn neus staat, hoe dacht ik dan een boek te vinden dat ‘ergens in Eindhoven’ zou liggen? Had ik toch mijn moeder op pad moeten sturen. Die zei bij thuiskomst: ‘Hè Julia, je had ook het overdekte winkelcentrum moeten checken!’