Test je uitvinding op een festival: innovaties voor een betere wereld

8 februari 2022
Beeld:

Marjolein Koornstra, Innofest

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
8 februari 2022

Zou zomaar kunnen dat je iets op je HvA-opleiding hebt ontworpen dat absoluut getest moet worden. Dan is het een idee om je aan te melden voor het festival waar studenten, onderzoekers en ondernemers hun innovaties in het openbaar laten testen. 

Een mobiele zonnebrandautomaat voor mensen die de tube vergeten zijn, of een kussen dat traagritmisch trilt tegen de dagelijkse stress. Mocht ook jij rondlopen met een briljante uitvinding, dan kun je de proefversie daarvan binnenkort op een festival laten testen. 

 

Innofest test jaarlijks proefversies van uitvindingen die sociaal, duurzaam of gewoon handig zijn. Dat kan dus van alles zijn, mits het ontwerp innovatief is. Zoals enkele andere van de eerdere uitvindingen die daar het daglicht zagen: een motorhelm die beter beschermt tegen hoofdletsel, een inklapbare bank die je kunt monteren aan een rolstoel voor contact op ooghoogte, of een drone-service die pakketten aan de deur bezorgt. Zulke uitvindingen zijn de afgelopen jaren in ‘levende laboratoria’ (living labs) voor festivalpubliek getest.  

Innofest wil samen met Regieorgaan SIA praktijkgericht onderzoek stimuleren en meer zichtbaar maken voor een breder publiek. Daarnaast moeten de uitvindingen natuurlijk op de markt belanden. Deelnemers met een uitvinding krijgen een subsidie van maximaal 10.000 euro als ze aan de voorwaarden voldoen. Die houden onder andere in dat je ‘bijdraagt aan een betere wereld’, volgens de site van Innofest. 

 

Vier deelnemers en hun prototypes worden uiteindelijk geselecteerd voor het begeleide testtraject en de showcase in een living lab, aanmelden kan tot 1 maart 2022.