CMR stemt in met plannen Conradhuis

22 mei 2018
Beeld:

HvA

Geplaatst door
Nina Rijnierse
Op
22 mei 2018

De Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) heeft dinsdagmiddag ingestemd met het bouwen van het Conradhuis op de Amstelcampus. Het is de bedoeling dat het markante gebouw in 2020 naast het Kohnstammhuis aan het Rhijnspoorplein staat.

Begin april bleek al dat het College van Bestuur (CvB) voor de bouw van het gehele Conradhuis was. Dat stond toen in een zogeheten voorgenomen besluit. De Centrale MedezeggenschapsraadIn de centrale raad zitten twaalf studenten en twaalf medewerkers die met het bestuur praten over beleid op de HvA. Er zijn ieder jaar verkiezingen voor studenten en om het jaar verkiezingen voor medewerkers. en de Raad van Toezicht moesten nog hun toestemming geven.

 

Nu heeft ook de CMR groen licht gegeven. 21 van de 24 raadsleden stemden voor, 2 onthielden zich van stemming. Eén raadslid was niet aanwezig bij de stemming. Er heeft dus niemand tegen de plannen gestemd. 

De kosten komen hoger uit dan de 83,6 miljoen in de originele plannen

Het Conradhuis moet de ‘etalage’ van de Amstelcampus worden. Als het pand volgens de oorspronkelijke plannen gebouwd wordt, dan kost het de HvA naar inschatting 98,1 miljoen euro. Daarvan heeft de HvA al tien miljoen uitgegeven aan kosten voor de voorbereiding van de bouw. De kosten komen hoger uit dan de 83,6 miljoen in de originele plannen. Dat komt doordat de bouw jaren vertraagd is en de prijzen zijn gestegen.

De plannen voor het gebouw werden in 2016 in overleg met de Centrale Medezeggenschapsraad juist afgeblazen. De vooruitzichten voor de studentenaantallen waren toen lager dan verwacht, waardoor het risico bestond dat een deel van bijgebouwde ruimte leeg zou komen te staan. 

 

Extra ruimte

Maar nu wordt het gebouw zeer waarschijnlijk alsnog gebouwd. HvA-bestuurder Hanneke Reuling, die verantwoordelijk is voor de huisvesting van opleidingen, zei tegen HvanA dat het qua studentenaantallen toch niet zo slecht gaat op de HvA. Daarnaast is er met de komst van nieuwe onderwijsinitiatieven extra ruimte nodig. 

 

Een van de belangrijkste redenen om snel te beginnen met het bouwen van het Conradhuis is dat de HvA de Leeuwenburg naast het Amstelstation in 2020 gaat verlaten. Er is daardoor een nieuwe plek nodig voor onder meer de Faculteit Techniek. Ook moeten nieuwe initiatieven zoals de Digital Society School onderdak krijgen en verlaat de bestuursstaf na de zomer het MaagdenhuisDit gebouw is van de UvA, waarmee de HvA voorheen een bestuurlijke eenheid vormde aan het Spui.

Woensdag is het de beurt aan de Raad van Toezicht, die het bestuur controleert. Zij zullen als laatst hun mening geven over de bouw van het Conradhuis. Dan is duidelijk of de bouw definitief doorgaat. De eerste bouwwerkzaamheden moeten volgens de plannen al deze zomer plaatsvinden om de planning te kunnen halen.