HvA gaat voor bouw gehele Conradhuis

10 april 2018
Beeld:

HvA | Een artist's impression van het Conradhuis uit 2014

Geplaatst door
Altan Erdogan Daniël Rommens
Op
10 april 2018

Het bestuur van de HvA wil zo snel mogelijk beginnen met het bouwen van het hele Conradhuis op de Amstelcampus. Het streven is dat het markante gebouw naast het Kohnstammhuis in 2020 aan het Rhijnspoorplein staat. Een eerder plan om de Fraijlemaborg in Zuidoost uit te breiden gaat niet door.

Het College van Bestuur (CvB) is het eens geworden over een zogeheten voorgenomen besluit waarin dit staat. Het CvB hoopt dat de Centrale Medezeggenschapsraad (CMR) en de Raad van Toezicht, die het bestuur controleert, zullen instemmen met deze voorstellen.

 

HvA-bestuurder Hanneke Reuling – verantwoordelijk voor de huisvesting van de hogeschool: ‘Met het Conradhuis kunnen we de Amstelcampus afmaken, en met dit besluit komen we ook tegemoet aan wat de gemeente Amsterdam wil.’ De eerste plannen voor het Conradhuis werden in 2016 in overleg met de Centrale Medezeggenschapsraad In de centrale raad zitten twaalf studenten en twaalf medewerkers die met het bestuur praten over beleid op de HvA. Er zijn ieder jaar verkiezingen voor studenten en om het jaar verkiezingen voor medewerkers. afgeblazen. De vooruitzichten voor de studentenaantallen waren toen lager dan verwacht, waardoor het risico bestond dat een deel van bijgebouwde ruimte leeg zou komen te staan.

‘Studenten en medewerkers moeten worden betrokken bij dit besluit’

Extra ruimte
Voorzitter Mark van der Horst zei eerder namens de CMR dat hij wil dat eventuele bouwplannen goed zijn doorgerekend. ‘In 2016 was niet duidelijk hoeveel ruimte de HvA nodig had. Je moet niet gaan bouwen als die gebouwen vervolgens leegstaan,’ zegt hij. ‘Daarnaast vinden wij dat studenten en medewerkers goed moeten worden betrokken bij het besluit.’

 

HvASamen is in ieder geval voor de bouw van het onderwijsgebouw, bleek vorige week. De medezeggenschapspartij ziet veel in het originele bouwplan, om zo onder andere het tekort aan studieplekken terug te dringen. De kans is daarmee groot dat het HvA-bestuur groen licht krijgt van de medezeggenschap: HvASamen heeft 10 van de 24 zetels in de raad.

Beeld: Beeld: Daniël Rommens | De Fraijlemaborg in Zuidoost wordt niet uitgebreid, maar verbouwd

Het Conradhuis moet de ‘etalage’ van de Amstelcampus worden. Als het pand volgens de oorspronkelijke plannen gebouwd wordt, dan kost het de HvA 98,1 miljoen euro. Daarvan heeft de HvA al tien miljoen uitgegeven aan kosten voor de voorbereiding van de bouw. De kosten komen hoger uit dan de 83,6 miljoen in de originele plannen. Dat komt doordat de bouw jaren vertraagd is en de prijzen zijn gestegen.

 

Het Conradhuis zou het meest duurzame onderwijsgebouw van een Nederlandse hogeschool worden. Volgens Reuling blijft die ambitie in principe overeind, maar: ‘We gaan nog eens heel goed kijken naar de kosten, want we willen ook zuiniger aan doen. Maar duidelijk is dat wel alle 14 duizend vierkante meter in het gebouw nodig gaan hebben voor onderwijs en onderzoek. We leveren in totaal namelijk 30 duizend vierkante meter in de komende jaren.’

 

Geen studentenwoningen
Een van de opties was om studentenwoningen te maken in de extra ruimte. Dat idee is van tafel. Van één HvA-onderdeel staat vast dat het in het Conradhuis komt: de laboratoria en speciale voorzieningen van de Faculteit Techniek – nu nog gevestigd in de Leeuwenburg. ‘Dat is het enige echt harde gegeven. Over welke afdelingen en opleidingen er verder komen, gaan we de komende tijd uitgebreid in gesprek met de faculteiten,’ zegt Reuling.

Het HvA-bestuur ziet af van een eerder plan om de Fraijlemaborg uit te breiden

Eén van de belangrijkste redenen om snel te beginnen met het bouwen van het Conradhuis is dat de HvA het Leeuwenburg-gebouw naast het Amstelstation in 2020 gaat verlaten. Er is daardoor een nieuwe plek nodig voor onder meer de Faculteit Techniek. Ook moeten nieuwe initiatieven zoals de Digital Society School onderdak krijgen en verlaat de bestuursstaf na de zomer het MaagdenhuisDit gebouw is van de UvA, waarmee de HvA voorheen een bestuurlijke eenheid vormde. aan het Spui.

 

Om die strakke planning te kunnen halen, moet deze zomer al begonnen worden met het aanpassen van de gevel van het Theo Thijssenhuis. Daarvoor moet de HvA deze maand al een opdacht geven aan een aannemer.

 

(De tekst loopt verder onder de video.)

Duidelijk is ook dat het HvA-bestuur afziet van een eerder plan om de Fraijlemaborg in Zuidoost uit te breiden. In dat gebouw is de Faculteit Business & Economie gevestigd. Het gevolg is dat de faculteit niet in z’n geheel in dat pand past en wordt verdeeld over twee locaties in de stad. Reuling: ‘De bedoeling is wel om het zo te verbouwen dat er meer studenten onderwijs kunnen volgen, maar de hele faculteit gaat waarschijnlijk niet lukken.’

 

Er gaat nu veel aandacht naar het Conradhuis en de Amstelcampus, maar volgens Reuling is het ontwikkelen van de andere campussen van de HvA in de stad net zo belangrijk. ‘Ook voor investeringen in die andere gebouwen maken we geld vrij. De focus ligt echt niet alleen op het Conradhuis, hoe mooi dat ook wordt.’