Met dit opvallende jaaroverzicht verveel je je geen minuut
Collegejaar 2020/2021 zullen we niet snel vergeten. Los van jeweetwel, gebeurde er ook van alles in de categorie ‘opmerkelijk nieuws’. In dit overzicht een selectie verhalen die onze wenkbrauwen deden fronsen.
HvanA geniet van 9 juli tot 9 augustus van een welverdiende vakantie. Na de zomer hopen we jou weer terug te zien op de campussen van de HvA.
Verraden door je vingers
Mocht je criminele ambities hebben, dan kan iets als het merk sigaretten dat je rookt je in de toekomst verraden. Dat ontdekte onderzoeker Ward van Helmond afgelopen schooljaar bij het lectoraat Forensische Opsporing. Op een plaats delict wordt al gezocht naar vingerafdrukken, maar Van Helmond ontdekte dat je ook informatie kunt halen uit zogenoemde vingersporen. Hij ontdekte dat je daarin resten kunt vinden van sigaretten, een bepaald type glijmiddel of zelfs medicatie.
Illegaal knippen
Lange matten, sprieterige punten: onze coupes namen interessante vormen aan toen de kappers maandenlang gesloten waren. Maar daar trok de Creative Business-student/kapper Bertan (21) zich niets van aan. In een schuur bij zijn ouders in Deventer creeërde hij een geheime kapsalon, zodat hij met de inkomsten alsnog de huur voor zijn kamer in Amsterdam kon betalen.
Daktuin
Het was stil en het was leeg op de Amstelcampus. Toch was er volop leven op de daken van de gebouwen. Zo groeide er op het Benno Premselahuis terecht een weelderige daktuin met uitzicht over de stad. Ideaal om straks tussen de lessen door tot rust te komen, maar de tuin heeft ook een andere functie. Door een innovatief systeem helpt het dak tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hoe dat werkt, en wat er nog meer groeit en bloeit rondom de gebouwen, lees je in dit artikel.
Herkenbaar?
‘Elke gelijkenis met bestaande personen, gebeurtenissen of achtergronden berust op toeval’, staat er als disclaimer in het boek De Projectleider van ex-HvA’er René den Ouden. Maar in zijn roman over ‘een hogeschool’ schuurt toeval toch wel vaak aan tegen de werkelijkheid. In onderstaand interview vertelt hij over stroperige vergaderingen, doorgeschoten diversiteitsdenken en over de gelijkenis van zijn personages met HvA’ers.
‘Hey mam, jij hier?’
In januari begon Nederland met vaccineren. Verpleegkundestudent Sterre Helmhout (22) was door haar werk op de corona-afdeling in een ziekenhuis als een van de eersten aan de beurt. Haar vaccinatie was niet alleen om die reden speciaal. De historische prik kreeg ze namelijk van haar moeder, die in hetzelfde ziekenhuis werkt. ‘Ik stond in de rij en opeens zag ik mijn eigen moeder de prikken uitdelen.’
Complotdenkers
Met de stijging van de coronabesmettingen nam ook de verspreiding van complottheorieën toe. Na wantrouwige berichten op sociale media van model Doutzen Kroes en rapper Lange Frans, peilden we in oktober via Instagram hoe HvA-studenten over complottheorieën dachten. Opvallend: 30 procent geloofde ‘dat de overheid ons wil beheersen door angst te zaaien’. En 22 procent vond het aannemelijk dat ‘de overheid de coronastatistieken manipuleert’. We spraken ook met Creative Business-student Sam Bulk over haar interesse voor complotten. Zij geloofde dat corona mogelijk door ‘iemand in China is ontwikkeld om de overbevolking tegen te gaan’.
‘Waarom zou het niet kunnen dat iemand in China corona bewust heeft ontwikkeld?’
Inmiddels is het negen maanden later en heeft 72 procent van de volwassen Nederlanders een eerste vaccinatie gehad. Hoe kijkt Sam nu naar de coronacrisis en de complotten? ‘Laat ik beginnen met dat ik zelf ook gevaccineerd ben. Want ondanks dat ik geïnteresseerd ben in complottheorieën, is het niet zo dat ik alles wantrouw. Ik sta gewoon ook open voor andere mogelijkheden. Waarom zou het niet kunnen dat iemand in China het bewust heeft ontwikkeld? Overbevolking is een serieus probleem, er zijn vast mensen die over dit soort oplossingen nadenken en ernaar handelen. Het is ook een spannend verhaal, een soort detective waar ik mezelf in kan verdiepen. Misschien maakt me dat een gekkie, maar het maakt het leven in ieder geval niet saai.’
Sneeuwstorm
Weet je nog, dat weekend in februari dat de buitenwereld opeens wit kleurde? De enige – en gelijk een heftige – sneeuwstorm van afgelopen schooljaar leverde opvallende foto’s op. Studenten renden in bikini door het winterlandschap, bonden hun slee aan de auto en ontwikkelden een nieuwe sport.
Gymzaal van de toekomst
Apenkooi stijgt naar een nieuw level in de nieuwe gymzaal in het Dr. Meurerhuis. De sportcampus van de HvA was de eerste schoolomgeving met een gymzaal in het zogenoemde Athletic Skills Model (ASM). Daarin is de bekende grijze vloer vervangen voor een felgekleurd speelparadijs dat je moet verleiden om creatief te bewegen. In deze gymzaal kun je bijvoorbeeld nog gewoon basketballen, maar word je ook gestimuleerd om je eigen spel te bedenken.
De Faculteit Bewegen, Sport & Voeding maakt sindsdien plannen voor een soortgelijk speelveld buiten op de campus. Ook wil de faculteit samen met de wijk de ‘‘vitaalste vierkante kilometer van Nederland’’ worden. Opleidingsmanager Thom Terwee: ‘Samen met studenten, bewoners en ondernemers willen we vitaliteit in de de directe omgeving van de campus bevorderen. Dat zit onder meer in het zichbaar maken van sport en voeding: trainen rondom de Sloterplas en de buurt betrekken bij voedingsprojecten. Een nieuw projectteam gaat hier volgend jaar verder uitvoering aan geven.’
Mediteren kun je leren
We keerden inwaarts dit jaar. Letterlijk, door thuis te studeren en te werken, maar ook figuurlijk door de opleving van spiritualiteit onder jongeren. Op Instagram wemelde het van de quotes over astrologie, foto’s van kristallen en tutorials over het cleansen van je woonruimte met wierook. In dit artikel vertellen drie HvA’ers over de invloed van spiritualiteit op hun dagelijks leven. ‘Als er bijvoorbeeld veel chaos heerst rondom planeten, doe ik geen impulsieve aankopen.’
Confronterende haarclip
Marie Claire is een vrouwelijke student uit de randstad. Ze draagt een haarclip, verkoopt kleding op Vinted, praat in afkortingen en drinkt havercappuccino’s. Creative Business-student Lot Mulder (19) zag dit ‘prototype’ vrouwelijke student zoveel om zich heen dat ze er een Instagram-account aan wijdde. Een simpele formule: elke post is een foto van een haarclip met een quote die (soms pijnlijk) herkenbaar is voor de Marie Claire’s onder de studenten. Het account wordt gewaardeerd. In maart bereikte Mulder 60.000 volgers, inmiddels bijna 80.000.