HvA maakt zich klaar voor studiejaar zonder 1,5 meter afstand

10 juni 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Stella Vrijmoed
Op
10 juni 2021

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, toch mag de HvA ervan uitgaan dat de anderhalve meter in september mag worden losgelaten op de campus. Dat staat – onder andere – in het zogenaamde basisscenario voor onderwijsinstellingen.

In een brief vraagt de minister van Onderwijs aan het hbo en het mbo om bij het plannen en roosteren rekening te houden met een zogenoemd basisscenario: een situatie waarbij fysiek onderwijs weer bijna helemaal op de normale manier mogelijk is.

 

Maximale groepsgrootte

De normale aanwezigheidsplicht zal voor studenten vanaf september weer gelden: zij mogen dan weer fysiek onderwijs volgen in groepen van maximaal 75 mensen. Tentamens mogen wel in grotere groepen worden gehouden.

 

De anderhalve meter afstand mag op de campus worden losgelaten, maar studenten en medewerkers moeten wel nog steeds mondkapjes dragen tijdens het rondlopen in de gebouwen. Testen en vaccineren is nog steeds voor niemand verplicht, benadrukt de HvA. Maar als je nog niet gevaccineerd bent, kun je nog steeds een zelftest doen via SURF.

 

Hygiënemaatregelen

Je handen wassen, geen handen geven, in je elleboog hoesten en niezen en thuis blijven bij klachten zijn regels die nog altijd blijven gelden. Ook met een positieve test blijf je thuis. Als je koorts of benauwdheid hebt, mogen ook je huisgenoten het huis niet uit.

Begin juli besluit het kabinet definitief of dit inderdaad het plan voor september wordt. Als het aantal besmettingen weer oplaait, zijn er twee terugvalscenario’s beschreven door de overheid. In die gevallen wordt het uitgangspunt weer thuiswerken, in plaats van onderwijs op locatie. Ook de afstandsregel zou dan weer gelden op de campus.

 

Blended onderwijs

De HvA wil niet helemaal af van het online onderwijs. De hogeschool is al een tijd bezig om per opleiding te zoeken naar een ‘doordachte’ mix van online onderwijs en face-to-face onderwijs. Een deel van de lessen zal daarom nog steeds digitaal blijven plaatsvinden.