Inspectie start onderzoek naar angstcultuur op mode- en kunstopleidingen

3 juni 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
3 juni 2021

De Inspectie voor het Onderwijs start een onderzoek naar de cultuur op mode- en kunstopleidingen in het hoger onderwijs. Veel studenten maakten melding van grensoverschrijdend gedrag: alleen al op Amfi gaat het om ongeveer honderd meldingen.

In de afgelopen maanden deden studenten en docenten van Amfi bij HvanA en andere media hun verhaal over de angstcultuur op Amfi. Studenten werden jarenlang ‘afgebrand’ bij beoordelingen van hun werk en docenten zouden bepaalde studenten voortrekken ten opzichte van anderen. Docenten en oud-docenten bevestigden het beeld dat de studenten schetsten en lieten zelfs weten dat de harde behandeling van studenten systematisch gebeurde.

 

Actiegroep Time to tell Amfi en studentenvakbond Asva eisten daarom het vertrek van de Amfi-directeur en het hoofd van de designopleiding. Het CDA riep de minister van Onderwijs op om de inspectie te laten ingrijpen op de modeschool.

De inspectie liet eerder weten ‘geschrokken’ te zijn over de geluiden van de studenten, maar het onderzoek ernaar aan de hogeschool zelf over te laten. Daarnaast deed de inspectie een oproep aan studenten om melding te maken van grensoverschrijdend gedrag.

 

Het grote aantal meldingen dat daarop volgde – een groot deel over Amfi, maar ook over zes andere mode- en kunstopleidingen – heeft ertoe geleid dat de inspectie alsnog zelf gaat onderzoeken. De toezichthouder wil vooral kijken of het om een breder en structureel probleem gaat in het hoger kunstonderwijs. Mogelijk wordt het onderzoek zelfs verbreed naar het hele hoger onderwijs.

 

De vele negatieve berichten leidden er onder andere toe dat de HvA opdracht gaf aan een extern bureau om de cultuur op Amfi te onderzoeken. Het rapport van dat onderzoek wordt in juni verwacht.