HvA zet hulptroepen in bij het wegwerken van corona-achterstanden

21 mei 2021
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Stella Vrijmoed
Op
21 mei 2021

De HvA neemt de komende tijd driehonderd extra docenten en medewerkers aan, speciaal voor het wegwerken van de achterstanden die studenten in coronatijd hebben opgelopen.

Praktijklessen of hoorcolleges die lastiger te geven zijn of zelfs uitvallen, een gebrek aan stages: het onderwijs is het afgelopen jaar niet optimaal geweest. Ook zijn er dit jaar veel meer studenten begonnen met studeren en is de toegang tot de arbeidsmarkt er niet makkelijker op geworden.

 

Om al deze studenten voldoende aandacht en begeleiding te geven en weer op niveau te krijgen, neemt de HvA voor het komende studiejaar honderd mensen aan, in het jaar daarop zelfs tweehonderd. Deze vraag komt nog eens bovenop de vierhonderd vacatures die de hogeschool jaarlijks al vult.

 

‘Dat is goed nieuws voor de studenten’, zegt Cees Endhoven, directeur HR van de HvA. ‘Want voor hen doen we dit. Maar ook voor medewerkers, want die krijgen er een hoop collega’s bij.’

Zo zoekt de HvA bijvoorbeeld naar ondersteuners voor docenten, een soort co-piloten die kunnen helpen met nakijken, presentaties maken, het omzetten van lesmateriaal naar online of die een extra aanspreekpunt kunnen zijn voor de studenten. Ook zullen er meer studentdecanen worden aangenomen en is er meer personeel nodig op de afdelingen ICT, HR en Studentenzaken.

 

‘We zijn op zoek naar mensen met een breed profiel, die niet alleen les kunnen geven bij een opleiding op de faculteit Business & Economie, maar die ook op andere plekken in de HvA kunnen worden ingezet’, zegt Endhoven. Hij ziet ook een ‘kans om te werken aan een diverser personeelsbestand.’

 

Al deze medewerkers kunnen worden betaald dankzij de 8,5 miljard euro die het kabinet in februari landelijk heeft uitgetrokken voor het rechttrekken van onderwijsachterstanden in Nederland – waarvan 2,7 miljard naar het hoger onderwijs gaat. Meerdere hogescholen in Nederland hebben geroepen om meer personeel. De HvA begint volgende maand met een wervingscampagne.