Actiegroep eist vertrek directeur en hoofd designopleiding Amfi

5 mei 2021
Beeld:

Daniël Rommens | Een student aan het werk in de naaizaal van Amfi

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
5 mei 2021

Actiegroep Time to tell Amfi eist het vertrek van Amfi-directeur Dirk Reynders en het hoofd van de designafdeling Peter Leferink. ‘Als Amfi vooruit wil, kunnen zij daar geen onderdeel van uitmaken’, vinden de actievoerders.

De actiegroep, bestaande uit studentenvakbond Asva en (oud-)studenten van Amfi, maakte de eisen maandagavond bekend in een webinar over de onveilige cultuur op het mode-instituut. Veel van hen, maar ook (oud-)docenten van Amfi vertelden aan HvanA en verschillende andere media over een cultuur waarin studenten keihard werden aangepakt door docenten en de werkdruk enorm was.

 

Compensatie
Time to tell Amfi wil dat de modeopleiding ‘volledig schuld bekent’ als het gaat om de behandeling van studenten. Zo zouden docenten bepaalde studenten hebben voorgetrokken en studenten bij beoordelingen publiekelijk hebben neergehaald. Dat zou bij een aantal betrokkenen tot psychische problemen hebben geleid. Daarom wil de actiegroep ook dat Amfi met een financiële compensatie komt voor de betreffende (oud-)studenten.

‘Amfi moet opnieuw worden opgebouwd. Dat doe je niet met management dat er eerder niets aan deed’

Maar meest opvallende eis is die van het vertrek van twee belangrijke figuren in het instituut. Peter Leferink is hoofd van de designopleiding en werkte er daarvoor jarenlang als hoofddocent. Leferink heeft volgens verschillende collega’s en oud-collega’s veel invloed gehad op de handelswijze van docenten op de designopleiding.

 

Dirk Reynders staat sinds enkele jaren aan het hoofd van Amfi: jaren waarin het instituut zegt te hebben gewerkt aan het verlagen van de werkdruk voor studenten en een veiliger klimaat. Asva-voorzitter Maarten van Dorp denk echter niet dat Reynders daarvoor de geschikte persoon is. ‘Je kunt niet twee jaar lang directeur zijn en dan ineens schrikken van verhalen over een onveilige cultuur. Die komt niet zomaar aanwaaien. Amfi moet opnieuw worden opgebouwd. Dat doe je niet met management dat er eerder niets aan heeft gedaan.’ Volgens Van Dorp zijn de problemen op Amfi niet op te lossen met alleen een task force en een studentenraad.

 

Blijven actievoeren
Van Dorp verwacht dat de eisen van Time to tell Amfi meegenomen worden in het onafhankelijke onderzoek dat in opdracht van de HvA wordt gedaan. ‘Als dat niet het geval is blijven wij actievoeren totdat aan de eisen wordt voldaan.’ Wat voor acties dat worden weet Van Dorp nog niet.

 

Amfi laat in een schriftelijke reactie weten op dit moment niet in te gaan op de eisen. ‘We wachten nu de resultaten van dit onderzoek af en willen niet vooruitlopen op de bevindingen, de aanbevelingen en de mogelijke maatregelen om de sociale veiligheid nu en in de toekomst te borgen.’