Jullie zijn verdeeld over de avondklok, eensgezind over de rellen
Jullie zijn verdeeld over de noodzaak van de avondklok, maar de relschoppers veroordelen jullie bijna unaniem. Net als in maart peilden we de mening van HvA’ers over coronazaken. ‘Ik ben angstig over hoe lang de coronacrisis nog gaat duren. Er is geen einde in zicht.’
Is de avondklok noodzakelijk? Van de 652 stemmen vindt 52 procent van wel. Terwijl jullie over coronazaken redelijk op één lijn zitten, is dit een van de weinige maatregelen waarover HvA’ers verdeeld zijn. Net als in maart vorig jaar besloten we de mening te peilen over coronazaken. Dat deden we met polls op ons Instagram-kanaal, waar vooral HvA-studenten ons volgen.
Vrijheid
Maud te Buck (19, Creative Business) is een van de studenten die de noodzaak niet inziet van een avondklok. ‘Ik vind dat het een groot deel van onze vrijheid wegneemt. De maatregelen gaan steeds een stapje verder en het duurt alsmaar langer.’ Ondanks dat ze meer gewend is aan de maatregelen dan tijdens de lockdown in maart, vindt ze het steeds zwaarder om vol te houden. ‘Het duurt nu inmiddels al een jaar en ik heb gewoon weer zin om leuke dingen te doen.’
‘Ik ben bang dat het leven nooit meer zo ongedwongen zou zijn als vroeger’
En daarin staat Maud niet alleen. Op de open vraag hoe het gaat met studenten tijdens deze lockdown reageert 62 procent negatief. Daarin vallen antwoorden als dat het leven eenzaam en saai is (‘de muren komen op me af’), dat het gebrek aan sociale contacten leidt tot mentale problemen (‘ik val langzaam in een depressie’) en dat de lockdown een gebrek aan concentratie veroorzaakt (‘mijn studie gaat er aan onderdoor’).
Angstig
Ook voelt 55 procent zich angstig in deze tijd. Die angst richt zich vooral op de recente rellen, blijkt uit antwoorden op een open vraag. Zo antwoorden HvA’ers: ‘De verdeeldheid die nu ontstaat in Nederland’ en ‘het geweldsniveau de afgelopen tijd’. Daarop volgen reacties over vrees voor de toekomst. Een student zegt bijvoorbeeld dat ze bang is dat het leven ‘nooit meer zo ongedwongen zou zijn als vroeger’. Een ander vraagt zich af hoe lang de coronacrisis nog gaat duren, want ‘er is maar geen einde in zicht’. Ook studievoortgang, de angst om corona te krijgen of te geven en hun financiële situatie behoren tot de zorgen.
Hoe verdeeld de stemmen zijn over de avondklok, zo eensgezind zijn de stemmen over de rellen in steden als Eindhoven, Urk en Enschede. Ondanks dat 70 procent begrip heeft voor mensen die boos zijn over de coronamaatregelen, verdoordeelt 96 procent de relschoppers die sinds de invoering van de avondklok verschillende steden teisteren.
Meer dan een persoon
Opvallend is dat een grote meerderheid een lockdown en anderhalve meter afstand van elkaar houden noodzakelijk vindt, maar een meerderheid vindt ook dat je zeker buiten, en eigenlijk ook binnen, met meer dan een persoon mag afspreken. Dat laat een contrast zien met de zogenoemde intelligente lockdown in maart. Toen vond 94 procent het echt niet kunnen als mensen buiten in groepen bij elkaar komen. Ook een ‘echte’ lockdown leek toen nog een vergaande maatregel. 47 procent achtte die maatregel toen niet noodzakelijk om mensen zich aan de regels te laten houden, 82 procent vindt dat nu wel.
Het gevoel van angst is sinds maart wel wat afgenomen. Destijds voelde 70 procent zich angstig tegenover 55 procent in de recente peiling. De angst om corona te krijgen of te geven is ook met 10 procent afgenomen. Nieuw is de vaccinatie. Daar vroegen we nog niet naar in maart. Uit de recente peiling zegt 77 procent zich te laten vaccineren als het zover is.