Studeren in het VK: hoe de lerarenopleiding Engels om Brexit heen werkt

4 januari 2021
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
4 januari 2021

Tot verrassing van veel universiteiten en hogescholen stapt het Verenigd Koninkrijk uit het Europese uitwisselingsprogramma voor studenten. Daarom regelde de lerarenopleiding Engels al ruim op tijd een alternatief. De studenten kunnen nu al terecht op een nieuwe partneruniversiteit in Ierland.

Als je altijd al hebt willen studeren in een stad als Londen of Edinburgh dan gooit de Brexit behoorlijk roet in het eten. Het Verenigd Koninkrijk trekt zich namelijk terug uit het Erasmusprogramma. Dat houdt in dat Europese studenten niet meer zo financieel voordelig als voorheen kunnen studeren aan een Britse onderwijsinstelling.

 

Collegegeld

Het Erasmusprogramma is een afspraak tussen verschillende Europese universiteiten en hogescholen. Studenten die op uitwisseling gaan, betalen niet meer dan het collegegeld dat in hun land van herkomst geldt. Daarnaast biedt het Erasmusprogramma een beurs waarbij deze studenten tijdelijk een financiële bijdrage krijgen voor de kosten die ze maken in het buitenland.

 

Wie volgend jaar dus wil studeren in Groot-Brittanië moet dit buiten het Erasmusprogramma om regelen. Dat betekent een ingewikkelde, administratieve procedure die bovendien veel geld kost. Voor een half jaar studeren op een Engelse universiteit kan het bedrag al oplopen tot 9000 Britse pond (bijna 9960 euro). 

 

Benieuwd naar de meest recente cijfers over uitwisselingen tussen de HvA en het Verenigd Koninkrijk? Bekijk de infographic hieronder.

Michelle Willems, coördinator van de Lerarenopleiding Engels, baalt van het besluit van het Verenigd Koninkrijk. Ze noemt het ‘een ramp’. Zo werkt de opleiding al jaren samen met universiteiten in het Engelse Wolverhampton, Manchester en Derby. ‘Met Wolverhampton hebben we al bijna dertig jaar een goede partnerrelatie. We wisselen studenten uit, maar ook docenten die aan weerszijden trainingen en cursussen volgen. Het is ontzettend jammer als we deze partnerschappen kwijtraken.’ 

 

Ierland

Ondanks dat er steeds gezegd werd dat het Verenigd Koninkrijk zich na de Brexit zou blijven verbinden aan het Erasmusprogramma, kwam het besluit voor Willems niet als een verrassing. ‘Ik kom zelf uit een politiek gezin en weet dat dit soort berichten altijd op het laatste moment kunnen veranderen. Daarom zijn we al gelijk aan het begin van de Brexit gaan snuffelen op andere universiteiten buiten Groot-Brittanië.’ 

Dat heeft ertoe geleid dat studenten van de Lerarenopleiding Engels, waarbij buitenlandervaring voor sommige studenten zelfs verplicht is, dit jaar al gebruik kunnen maken van een alternatief: de nieuwe partneruniversiteit in Sligo in Ierland. Vanwege corona momenteel alleen nog online, maar met het voornemen dat HvA-studenten volgend jaar fysiek op de universiteit terecht kunnen.

 

Denemarken

Ook is de opleiding in gesprek met Engelstalige opleidingen op universiteiten in Lille (Frankrijk) en Kopenhagen (Denemarken) en onderhandelt Willems met de vaste partneruniversiteiten in Engeland over een financiële overeenkomst, waarmee ze buiten het Erasmusprogramma om mogelijk toch studenten kunnen blijven uitwisselen.

‘Wij kunnen nog naar andere Europese landen, maar voor Groot-Brittanië worden de mogelijkheden heel beperkt’

Volgens Willems is de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit het Erasmusprogramma niet alleen voor Nederland een teleurstelling. ‘Ik spreek al twee jaar met onze partneruniversiteiten in Engeland over de gevolgen van de Brexit. Ook zij balen ervan. Wij hebben als Nederland nog keuze uit andere Europese landen voor een buitenlandervaring, maar voor Groot-Brittannië worden de mogelijkheden heel beperkt.’

 

Klein groepje

Volgens Suzan van der Hout, coördinator van het International Office van de faculteiten Bewegen, Sport & Voeding (FBSV) en Techniek, is het Verenigd Koninkrijk samen met Spanje het meest geliefde land onder studenten. Ze noemt het besluit om het Erasmusprogramma te verlaten een domper. ‘Hierdoor blijft een studie in Groot-Brittannië voorbehouden aan een heel klein groepje studenten dat het financieel kan opbrengen.’ 

 

Voor internationale studies als Sport Studies op FBSV verwacht Van der Hout voorlopig geen negatieve gevolgen, zeker omdat dit soort studies ook in trek zijn bij studenten buiten het Verenigd Koninkrijk. Bovendien is het mogelijk dat de HvA als gevolg van de Brexit meer aanvragen gaat krijgen van studenten uit andere Europese landen. Zo blijkt uit een enquête van vorig jaar onder 2500 EU-studenten dat 49 procent voor Nederland wil kiezen als het collegegeld in het Verenigd Koninkrijk te hoog wordt.